Korona bukti i uzima danak u životima, žurke životni stil Barana?

 Korona bukti i uzima danak u životima, žurke životni stil Barana?

Epidemiološke mjere se ne poštuju. To potvrđuje povećanje broja zaraženih. U Baru, u jednom danu 90 novoinficiranih. Zabrinjavajući broj zaraženih. Oko Nove godine žurke kao u vrijeme prije epidemije. Krcati lokali, masa ljudi, prema snimcima koji kruže društvenim mrežama.


Preporuke  ljekara se ne poštuju, propisane mjere – mrtvo slovo na papiru.
Nedavno je dr Vladimir Jovanović, pulmolog iz KC Crne Gore kazao da tešku kliničku sliku nemaju samo stariji,  nego i mlađe osobe bez ikakvih zdravstvenih problema prije Covida. “Volio bih kada bi građani mogli da vide kako izgleda liječenje najtežeg pacijenta od upale pluća prouzrokovanim kovidom, kako bi se urazumili. Tada bi počeli da razmišljaju kako se virus prenosi jer slika je strašna. Jednostavno bi se plašili da se tako ležerno ponašaju, organizuju žurke gdje bude 100 ljudi”, kazao je ranije Jovanović.

Jedan od snimaka sa društvenih mreža


Dovoljna  je jedna žurka da korona bukne –  mnogo puta je upozorila struka koja pokušava sa jedne strane da se izbori za živote oboljelih od Covida. A sa druge strane,  organizovanje proslava, žurki ni pandemija koronavirusa  ne može da spriječi, nadležni očigledno
nemoćni.
Skloni smo da budemo vickasti pa pojedine lokale u žargonu nazivamo “Mali Vuhan”, ali nije se reagovalo zbog višednevnog okupljanja mase.
U  kafićima, kako prije nekoliko dana, tako vjerovatno i sjutra, i prekosjutra – žurka,  bilo dnevna, bilo večernja, ali  po pitanju virusa nevažno,  to je   epicenter zaraze. Inspekcije, nadležne službe su nemoćne.
Ali, dio građana očekuje da svi poštuju propisane mjere. Bez selekcije!
Sjetimo se u prvom talasu koronavirusa zbog čega je ljudima izricana kazna zatvora – Koliko je njih optuženo  za krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti? A, koliko kažnjenih imamo u posljednjih mjesec dana kad korona bukti i uzima danak u ljudskim životima? Zašto se  popustilo, ko je odgovoran?

Deset mjeseci traje epidemija – trebaju li nam mjere da bi se pridržavali preporuka struke. Sudeći po balkanskom sindromu, očigledno trebaju, ali uz oštriju kaznenu politku.
Jer, na žalost –  ni svjesti, ni savjesti. Spremni na sve zarad provoda, pa čak i ako je posledica toga zdravlje naših najbližih, njihovi životi.  Znači li ta zarada životnog opstanka vlasnika lokala?!
Kad su kafići, kafane,  zatvoreni, žurke po stanovima su životni stil brojnih Barana.
Broj umrlih  šokira,  i upozorava – virus je uzrok teških kliničkih slika oboljelih od kojih su neki umrli “preko noći”. Svi smo željni bezbrižnog života, ali, ne samo zbog virusa,  već i zbog sebičnosti samoživih oko nas, ova agonija se produžava.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja