Kompanije “Cerovo” i “Femić” u požaru izgubili oko 700 hiljada eura

 Kompanije “Cerovo” i “Femić” u požaru izgubili oko 700 hiljada eura

 Za nepunih sat vremena jutros je  vatrena stihija  “progutala” oko 700.000 eura u požaru koji je jutros zahvatio hangar firme “Femić” u kome je bila uskladištena roba kompanije “Cerovo”.

Požar je počeo da bukti nekoliko minuta prije 8 časova, u jednom dijelu  hangara, ukupne  površine 800 kvadrata. Na licu mjesta brzo je bilo  10 –tak vatrogasnih vodila, ali  lako zapaljivi materijali pogodovali su da se plamen brzo proširi na cijeli objekat.

-Desio se nemili incident u magacinu koji zakupljujemo od komapnije “Femić”, od Vladana Femića- Imali smo zajedničku veliku štetu. Šteta je kompletna. Nije se moglo ništa sačuvati. Ali,ono što je najvažnije niko nije stadao, niko nije povrijeđen, kazao vlasnik kompanije “Cerovo” Goran Đurović koji se posebno zahvalio vatrogascima.

-Ti vrijedni momci su ulazili unutra, pokušavajući da ugase požar. Na sreću niko od njih nije povrijeđen. Ovo će se sve obnoviti, prije ili kasnije. Nadamo se u podršku u osiguravajućih kuća, banaka da prevaziđemo ovu situaciju, kazao je Đurović potvrđujući da je šteta velika- preko 600.000-700.000  eura- ukupno  objekat i zalihe robe.

-Treba da uradimo procjenu štetu, procjenu zaliha koje su usklčadištene u objektu. Objekat se mora nanovo graditi, naveo je Đurović

Kompanija “Cerovo” zapošljava oko 200 radnika. Đurović je kazao da će dati sve od sebe da se ovo ne odrazi na zaposlene.

-Uvjereni smo da će zaposleni dati još veći doprinos nego do sada da bi kao tim prebrodili ovu teškoću, istakao je Đurović.

Fot: B.Dabić

 On se zahvalio predstavniku Vlade Crne Gore Filipu Adžiću, predsjedniku Privredne komore Vlastimiru  Goluboviću, predsjedniku opštinu Bar Dušanu Raičeviću i mnogim drugim kolegima privrednicima koji zovu i nude pomoć.

Golubović je kazao da  će sutra sazvati vanrednu  sjednicu Upravnog odbora  i donijeti odluke za podršku ovim kompanijama, uraditi preporuke prema Vladi i loklnoj samoupravi, kao i prema osiguravajućim kućama koje treba da intervenišu u što kraćem vremenu.

-Pozivam  na solidarnost koja je uvjek prisutna u Crnoj Gori  kada su ovakve situacije. Da pomognemo,  da se ove kompanije što prije vrate redovnom poslovanju, sačuvamo svako radno mjesto i da se radujemo njihovim budućim uspjesima, kazao je Golubović.

Ispred Vlade, Adžić je kazao da su dogovorili sa Privrednom komorom i opštinom Bar da  djeluju zajednički kako bi  pomogli kompanijama koje su u požaru pretrpjele veliku materijalnu štetu.

Fot: Đurović koji se posebno zahvalio vatrogascima

-Moramo pokazati jedinstvo,  na ovakve udare na oslabljenu privredu usled epidemije,  iskazati spremnost da odgovorimo na nepredvidljive situacije. Šteta je ogromna za privredne subjekte. Sa nivoa Vlade pokušaćemo da ubrzamo procedure koje su u zakonskim mogućnostima- kroz kreditne olakšice da dobiju sredstva, kazao je Adžić.

Predsjednik Opštine Bar  kazao je da se saosjeća sa vlasnicima dvije značajne barske kompanije.

-Znamo da u kompanijama “Cerovo” i “Femić” radi značajan broj naših sugrađana. Ovo je veliki udarac za same kompanije, kazao je Raičevićdodajući da je “barska  solidarnost je još jednom  bila na visini zadatka”

– Naša  Služba zaštite i spašavanja je brzom reakcijom uspjela da sačuva živote onih kojih su bili ugroženi, kazao je Raičević koji je zahvalio i Službama zaštite Ulcinja i Petrovca koji su došli na ispomoć.

-U ovom trenutku kada je pomoć privredi neophodna kroz jednu kordiniranu aktivnost, nastojaćemo da posledice ublažimo, sa nivoa lokalne uprave, sa nivoa Vlade, Privredne komore. To će biti način da pomognemo ovim kompanijama sada interventno, a i kroz pakete pomoći. Podsjetiću da je riječ o jednoj od najuspješnijih komapanija u Baru i Crnoj Gori. Naša je želja što skoriji oporavak ovih kompanija, kazao je Raičević      

-Uzrok požara utvrdiće istraga. Naloženo je da da  na lice mjesta izađe  vještak  za požare, eksplozije i havarije, kao i vještak  elektro struke, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar Radovan Đurišić.

Prema preliminarnim rezultatima izviđaja,najverovatnije  uzrok požara su elektroinstalacije.

Iz Službe zaštite i spašavanja kažu da je požar pod kontrolom.

Pročitajte još