Kojim vještinama četvorogodišnja djevojčica pobjeđuje rijetku bolest?

 Kojim vještinama  četvorogodišnja djevojčica pobjeđuje rijetku bolest?

Četvorogodišnja Stefanija Pekić iz Bara pobjeđuje bolest  jetre trenirajući karate. Hronični zamor, prekomjeran umor, bol  i otok u stomaku Stefanija eliminiše savladavajući  nove vještine.

Dok ljekari  pokušavaju da dijagnostikuju rijetko oboljenje, djevojčica se osjeća mnogo bolje od kada je u sportskoj sali.

 Stefanija je  primjer da se  čuda dešavaju. Na pragu života, našla se na ivici, ali “digla” je ljubav prema ovom sportu, ljubav roditelja, trenera i članova Karate kluba “Bar”.

Fot: Stefanija se osjeća mnogo bolje od kada je u sportskoj sali

 Trogodišnje dijete nije imalo snage da prepješači stotinjak metara, umor bi je savldao, osjetila bi nemoć i klonula.  

Roditelji, Danijela i Žarko Pekić, primjetili su otečen trbuh kod djeteta. Usledilli su odlasci kod doktora, analize, ispitivanja. Tražili su mišljenja ljekara od Bara do Beograda, konkretne dijagnoze kako tada, tako ni danas – još nema.

-Doktori nam kažu – sve što znamo, je to da, ne znamo dijagnozu vašeg djeteta, kaže za Portal Bar Stefanijina mama Danijela.

Foto: Stefanija sa mlađom sestrom

Ali, čudo se dogodilo. Napretka u zdravstvenom stanju djeteta – na sreću,  ima. Za godinu dana od kada redovno trenira karate, Stefaniji se smanjio trbuh, ima snagu, fizički ja aktivna.

-Početkom februara prošle godine upisali smo Stefaniju u karate klub “Bar”. Bila je najmlađa članica. Bila je iscrpljena, blijeda, ogromnog stomaka i jetre.  Bila je dijete, umorno od života. Od prvog časa je zavoljela ovaj sport. Stala je u vrstu i sa najvećom ozbiljnošću pratila šta govore treneri. Od tog dana njena ljubav prema karate, i trenerima raste, ljubav raste, trbuh se smanjuje.  Danas ima žuti pojas. Međutim, ono što je važnije  su rezultati koje ima po pitanju zdravlja, kaže srećna mama Danijela koja dodaje da su sprug i ona uz dogovor sa trenerom Tomom Stevićem upisali dijete na karate.

-Vjerovali smo da će sport da joj pomogne. Bili smo u pravu. Stefanija danas ima snage, ne skida osmijeh sa lica dok trenira. Prije godinu dana je spavala četiri sedmice. Inače,  muka s njenom jetrom traje od prve godine života. Svi rezultati su bili dobri, osim ultrazvuka koji je pokazao uvećanu, ogromnu jetru što se manifestovalo na njeno opšte stanje. Bila je stalno bez snage. Vratili smo se  iz Beograda sa listom bolesti koje Stefanija nema,  a  što joj se desilo, ne zna se još, prisjeća se Danijela.

 Karate je, kaže Stefanijina majka,  zbog mnogih stvari bila idealna opcija.

 – Znajući Toma i dio ekipe, znali smo da ne rizikujemo puno, da neće doći do neke povrede  stomaka, jetre… Iskreno, to su momenti kad se samo instinktivno postupa pa smo vjerovali da, kad joj se uključi sport, koriguje ishrana, možemo pomoći djetetu. Malo po malo, sve je više vježbi radila, sve je veću snagu imala i nakon godinu dana, možemo to i da potpišemo –  karate joj je pomogao i na psihičkom nivou, ima mnogo više samopouzdanja, bori se,  i ne odustaje lako… prosto ima snage, priča majka Danijela ističući da svi treneri karate kluba “Bar” imaju vječno veliko hvala za Stefanijino  stanje.

-Svi treneri su posebni. Divni prema svoj deci. Koliko Stefanija voli karate govori i njena želja da za rođendan napravimo “trening” tortu. Želju smo joj ispunili, kaže majka Danijela.  

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu čovjeka koja vrši niz važnih, za život neophodnih funkcija. Dok naučnici još nisu dokazali kako  samo ovaj organ kod čovjeka ima sposobnost da se regeneriše, ljekari znaju  ako ne funkcioniše pravilno da život može biti ugrožen.

Na pitanje- šta kažu ljekari što Stefanija trenira i kako reaguju na činjenicu poboljšnja opšteg stanja, Danijla kaže da su ljekari u čudu.

-Ljekari znaju Stefaniju koja spava u bolovima. Ostalo  je da se uradi biopsija jetre, u skorijoj budućnosti, da se vidi što se desilo.  Uglavnom, ljekari pozdravljaju sve akcije i savjetuju da se nastavi sa sportom i pravilnom ishranom, kaže Danijela.

Fot:Cecunjanin-Stefanija je miljenica trenera i članova karate kluba „Bar“

U karate klubu “Bar” jako su ponosni na rezultate koje je postigla Stefanija. Trener Almir Cecunjanin kaže da je bilo “kritično” kad je Stefanija došla u klub.

-Stefanija je počela sa posebnim vježbama da bi podstakli metabolizam, “pokrenuli” tijelo. Bila je najmlađa članica kluba, upisana sa tri godine. Njen osmijeh, volja, ljubav kojom plijeni učinili su da brzo postane miljenica i trenera i članova kluba. Sreću dijelimo sa roditeljima, ponosni što je napredak vidan, kaže Cecunjanin.

Karate klub “Bar” postoji 14 godina, ima oko 250 članova od pet do 70 godina.  Ima  Stefaniju koja je napunila četri godine,  za 12 mjeseci  napredovala  u vještinama,  a uspješno pobjeđujući i nevidljivog protivnika.   

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još