Knežević: Božić u osnovi ima novo rađanje i trajanje naroda

 Knežević: Božić u osnovi ima novo rađanje i trajanje naroda

U ime DNP CG, kao i u svoje ime, predsjednik DNP Milan Knežević od srca čestita blage predstojeće dane, Badnji dan i Božić, mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, koji po odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC obavlja dužnosti patrijarha do izbora novog, kao i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske i vladici Eparhije budimljansko-nikšićke, Joanikiju, i svim pravoslavnim vjernicima u našoj zemlji i rasijanju, koji ove praznike naše duhovnosti slave po julijanskom kalendaru.

Knežević naglašava da rođenje Hristovo budi nadu čovjeka i vjernika u rađanje novih duhovnih iskoraka Crne Gore, zbog čega je opravdano čvrsto uvjerenje da harmonični sklad pravoslavlja i katoličanstva iznova potvrđuje širinu hrišćanstva, pritom uz poštovanje islamske i drugih vjeroispovijesti na našem duhovnom tlu.

Imajući u vidu činjenicu da se Božić slavi i kao praznik rađanja novog života, praznik djece i roditeljstva kod pravoslavaca, Knežević ukazuje i da Božić u svojoj osnovi ima novo rađanje i trajanje naroda, koji će ovog puta i zbog epidemioloških prilika Badnji dan i Božić dočekati ponajviše u svom porodičnom okruženju.

Knežević naglašava i da su ovo prvi Badnji dan i Božić bez ovozemaljskog prisustva naših najvećih duhovnih poglavara, mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja, čije duše gledaju s nebesa radujući se radosti pravoslavnih vjernika, i Bogu svevišnjemu.

„Povodom pravoslavnog Božića, kao uspomene na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, predsjednik DNP još jednom upućuje čestitke uz tradicionalni hrišćanski pozdrav: Hristos se rodi..! Vaistinu se rodi“, naveo je Knežević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još