Kina odobrila donaciju: U CG uskoro stiže 30.000 jedinica Sinofarm vakcine

 Kina odobrila donaciju: U CG uskoro stiže 30.000 jedinica Sinofarm vakcine

Kina je zvanično odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine, koja uskoro treba da stigne, saopštila je Vlada.

Kako su kazali, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina u Kini i globalno, i malom obimu realizovane vakcinacije u ovoj zemlji u odnosu na brojnost njenog stanovništva, Kina je odlučila da, nakon direktnog kontakta od strane naše Vlade, odobri Crnoj Gori navedene količine vakcina.

„Imajući u vidu spomenutu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću dijelimo sa našom javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije“, ističu iz Vlade. 

Vlada ističe da ih raduje što Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine.

„Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina. Kina je uzela učešće u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i obezbijediće 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu. Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih“, dodaju iz Vlade. 

Nadalje navode da ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju.

„Donacija Kine Crnoj Gori i naš međusobni odnos od početka aktuelne pandemije, još jedna je potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva naših dviju zemalja i naroda. Ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još