Kilogram trešanja skoro 21 euro- kako su sazrele kad im vrijeme nije

 Kilogram trešanja  skoro 21 euro- kako su sazrele kad im vrijeme nije

Šala, ili zbilja? Trešnje sazrele kad im vrijeme nije,  na kotorskoj  pijaci  prodaju se po rekordnoj cijeni od 20,90 eura.

Tragom  trešanja do zemlje porijekla- Turska. Ova unosna biznis ideja, uzgoj trešanja u plastenicima,  realizovana je  prije šest godina, u blizini Izmira, metropole na Egejskom moru.   

U plastenicima,  u turskom Izmiru uzgajaju se trešnje koje sazrijevaju mjesec  dana prije  početka sezone ovog voća.  Rano sazrijevanje  trešnje uzgajane u plasteniku povećava cijenu voća na tržištu. Prednost ovih trešanja je što, za razliku od trešanja koje se uzgajaju napolju, ne mora da se bori sa mrazom, kišom i drugim vremenskim neprilikama.

Jedan od prvih poljoprivrednika ovog kraja na površini od 3.200 metara kvadratnih  posjeduje plastenik koji broji 120 stabala. Nakon četri  godine plasirao je na tržište   oko tri tone trešanja.

Cijena trešanja koje sazrijevaju u martu skuplje su desetak  puta od ovog voća kome sezona počinje u maju.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još