KBC-u ne fali opreme i medicinskog osoblja

 KBC-u ne fali opreme i medicinskog osoblja

Foto: FOS Media

Klinički centar Crne Gore ima u ovom momentu dovoljno medicinskog osoblja, opreme i bolničkih kreveta za potrebe pacijenata sa kovid-19 infekcijom, saopštili su iz te ustanove za Pobjedu.

Precizirali su da su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi opredijelili, za sada, 110 bolničkih kreveta.

„U slučaju povećanja broja oboljelih kojima je neophodno bolničko liječenje, kapaciteti bi se, shodno Akcionom planu, povećali. KCCG raspolaže sa 171 respiratorom, što je u ovom trenutku i više nego dovoljno, a nadamo se da će tako i ostati“, istakli su oni u odgovorima za Pobjedu.

Izradili su „Akcioni plan prijema pacijenata sa sumnjom na infekciju SARS-CoV-19 u KCCG“, koji se redovno ažurira, a njegova posljednja verzija je iz oktobra.

„Akcionim planom jasno je definisano zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom ili potvrđenom kovid-19 infekcijom“, naveli su iz KCCG.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da je izuzetno teška epidemiološka situacija u zemlji, a „posebno postaje složena usljed masovnih okupljanja i nepoštovanja mjera tokom proteklih dana“.

U skladu sa tim, a vodeći se onim što je naša zakonska obaveza, Institut za javno zdravlje je predložio uvođenje restriktivnijih mjera za određene opštine, vodeći se već definisanim kriterijumima ,,semafora“.

Tako će od subote biti zatvoreni ugostiteljski objekti i škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju i ta mjera trajaće najmanje od 14 dana.

Ovakva odluka uslijedila je zbog eksponencijalnog rasta broja novooboljelih koji je stigao ,,kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima“.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je ranije uveo sistem ,,semafora“ koji definiše grupe mjera čija primjena zavisi od 14-dnevne stope kumulativne incidencije.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja