Kavarić upozorava: S pravim mjerama kasnimo već 14 dana

 Kavarić upozorava: S pravim mjerama kasnimo već 14 dana

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić tvrdi da se kasni s mjerama, naročito u Podgorici „gdje smo dozvolili ovakvo širenje epidemije“.

Šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić kazao je da je juče na sjednici tog tijela razmatrana situacija u bolnicama, ali da nijesu donijeli odluku o širenju bolničkih kapaciteta niti otvaranju privremenih bolnica. 

„Što se tiče broja kreveta u bolnicama ništa još nijesmo izmijenili, pratimo situaciju na terenu i u odnosu na to donosićemo odluke“, rekao je Abdić za Dan.

Podsjećamo, u Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo devet osoba, dok je registrovano još 619 inficiranih građana.

Ljekari i direktori ustanova, piše Dan, upozoravaju da su nove mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kojima su kafići ponovo otvoreni i dozvoljeno nesmetano kretanje između gradova, dovele do razbuktavanja epidemije.

Karavarić je Danu kazao da tome u prilog ide činjenica da je stanovnicima Podgorice, koja trenutno ima 4.900 zaraženih, dozvoljeno da se nesmetano kreću i odlaze u druge gradove, čime se infekcija širi.

Navodi da smo juče imali novi rekord po broju pregledanih građana u kovid ambulantama – 1.480 i da se negativan trend nastavlja jer gradovi nijesu zatvoreni i epidemija bukti.

„Kasnimo s pravim mjerama već 14 dana, posebno u Podgorici gdje smo dozvolili ovakvo širenje epidemije. Kafići su ponovo puni, imamo scene kao da se ništa ne događa. Važno je da se prvo Podgorica izoluje i spriječi širenje virusa iz glavnog grada, onda bismo riješili većinu problema. Imamo situciju da je jedna Austrija uvela mjere prema kojima do 2. decembra građani ne smiju da izađu iz svojih domova, a mi nastavljamo da pogoršavamo situaciju. Nadležni su mjerama ublažili dosadašnje naredbe i potrebno je da što prije reagujemo jer je svaki dan važan“, upozorio je Kavarić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja