Kavarić: Neće faliti vakcina protiv sezonskog gripa

 Kavarić: Neće faliti vakcina protiv sezonskog gripa

Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori od petka će početi sa vakcinacijom građana protiv sezonskog gripa, najavio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Za Novu M ističe da će domovi zdravlja dobiti količine vakcine shodno broju stanovnika u određenom gradu, kao i da nema bojazni da ce ih faliti. Kavarić napominje i da opasnost od koronavirusa nije prošla, već da nas, po prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, novi vrhunac epidemije očekuje krajem novembra.

Vakcine su stigle i biće dostavljene Domovima zdravlja sirom Crne Gore, 14 domova zdravlja na teritoriji Podgorice već ih je dobilo, ali i oni u Baru, Nikšiću, Danilovgradu kao i opštine u sjevernoj regiji, dok će sjutra stići javnim zdravstvenim ustanovama na Cetinju, i opštinama u južnoj regiji.

“Vakcinacija zbog priprema, objavljivanja, preporuka javnog poziva u Domu zdravlja Podgorica će početi u petak ujutro, i nadamo se da ćemo završiti u roku od mjesec dana najveći dio vakcinacija protiv sezonskog gripa”, rekao je Kavarić.

Crna Gora ove godine raspolaže sa 31.000 doza vakcine, sto je 40 odsto više nego godinu ranije, a domovi zdravlja ce dobiti količine vakcina shodno broju stanovnika u određenom gradu.

“Vrlo smo dobro, strogo,vrlo kriterijumski potkovano proračunali sa IJZ, to su količine koje su dovoljne glavnom gradu i korisnicima koji treba da se vakcinisu”, dodao je on.

Kad je riječ o kovid pozitivnim pacijentima, Kavarić kaže da je preporuka da pacijenti nakon preležanog koronavirusa vakcinu protiv sezonskog gripa prime nakon mjesec, dok asimptomatski mogu bez problema primiti vakcinu, ako su u rizičnoj grupi koju cine građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, uključujući i djecu sa hroničnim oboljenjima, kao i zdravstveni radnici.

Prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja kaže da će se prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa ići na zakazivanje, a ona bi, kako sada stvari stoje, trebalo da se odvija u skoro svim objektima primarne zdravstvene zaštite.

 “Biće objavljen broj za svaki objekat, i imamo poseban telefonski broj koji ćemo objaviti uz saopštenje doma zdravlja koji je samo za nepokretne pacijente”, navodi Kavarić.

 Nema mjesta za opuštanje, krajem novembra se očekuje pik

Kavarić napominje da je epidemiološka situacija u državi i dalje ozbiljna, i da mjesta za opuštanja nema, naprotiv!

“Krajem novembra se očekuje taj pik. Ja se nadam da je Crna Gora nešto ranije u povećanu frekvenciju obolijevanja i zaražavanja, nego ostale zemlje, tako da se nadam da ćemo vjerovatno, posto smo bili u jednom trenutku neslavni šampioni broja oboljelih na 100 000 da ćemo prije svih početi da izlazimo iz ove situacije”, naveo je on.

A trenutna situacija u Domu zdravlja Podgorica, nakon osam mjeseci epidemije je redovna, iako su spred četiri covid centra u glavnom gradu i dalje velike gužve. Početkom sedmice u covid Centrima za 24 časa obrađeno je 1200 pacijenata sa simptomima aktuelnog virusa.

“To je do sada od marta najveći broj obrađenih pacijenata u covid centrima doma zdravlja Podgorica u toku jednog dana. Od tih 1200 na testiranje je upućeno nekih 250”, rekao je.

S obzirom na to da se Covidom 19 inficiralo i nekoliko djece predškolskog uzrasta u podgoričkim vrtićima, Kavarić ocjenjuje da uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje, mogućnost prenošenja virusa u preškolskim i školskim zajednicama su svedene na minimum. Navodi i da su djeca manje izložena obolijavanju.

“Djeca su što bi rekli mi pedijatri vrlo dobro čuvana, kao da je Bog htio ovaj put njih da poštedi , preko 44 odsto manje obolijevaju nego odrasli. I druga stvar škole su vrlo slabi prenosioci”, pojašnjava Kavarić.

Za razliku od škola gdje transmisija nije velika, Kavarić napominje da su najveći izvor zaraze porodična okupljanja, pa stoga apeluje na građane koji ovih dana slave krsnu slavu, da poštuju mjere NKT, jer i najmanja nemarnost pojedinca za nekoga može da bude kobna.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još