Kako turistički vodič iz Tel Aviva doživljava Crnu Goru

 Kako  turistički vodič iz Tel Aviva doživljava Crnu Goru

Tokom ljetnje sezone zbog pandemije koronevirusa organizovane turističke grupe  bile su rijetkost na Barskoj rivi. Krajem septembra grupa turista iz Izraela, organizovano je posjetila Bar i Stari grad koji je po programu   osmodnevne  “Balkanske  ture”.

-Organizovano iz Izraela smo na “Balkasnkoj turi”, a  po programu  tri dana boravimo  u Crnoj Gori. Obišli smo stare gradove Kotor, Bar, zatim Cetinje, pa nacionalne parkove Skadarsko jezero, Biogradska gora, Durmitor…. Crna Gora je turistički biser: nestvarno lijepa priroda,arhitektura starih  gradova,mistični Stari grad Bar bogate kulturne baštine, istorija, odlična hrana…  kaže vodič Miri Massoth koja je rođena u Tel Avivu. Miri, diplomirani ekonimista, već 30 godina je turistički vodič.

Grupa turista iz Iraela tokom obilaska Bara- Fot: Biljana Dabić

-Predavala sam ekonomiju u srednjoj školi u Tel Avivu. Raspusti su dugo trajali. Inače volim da putujem i tako sam  došla na ideju – zašto ne bi spojila dvije koristi. Završila sam kurs i počela tokom raspusta da vodim turiste na organizovana putovanja. Kad sam pošla u penziju, svih 12 mjeseci  mogu da radim ovaj posao koji mnogo volim, priča Miri.

Ističe da uživa dok  radi i putuje jer upoznaje nove destinacije, stiče nova iskustva i prijateljstva.

Miri je 2016.godine dovela prve organizovane ture iz Izraela na Balkan. Na Balkan uvek rado dolazi jer je dio djetinjstva provela u Beogradu gdje je radio njen otac. U šali kaže da je “sve jezike Balkana” naučila kao dijete što joj mnogo znači u poslu turističkog vodiča.

Razdragana i vedra, odgovorna u poslu, profesionalac koji njeguje kolegijalnost i pravila.  

Vodič iz Izraela u Baru angažuje licenciranog vodiča Aidu Krcunović- Fot: Biljana Dabić

-Posao vodiča je da  informiše turiste  na objektivan i privlačan način,  a to se  radi sa entuzijazmom i optimizmom. Kada dovedem turiste u Bar angažujem koleginicu Aidu Krcunović, licenciranog turističkog vodiča,  jer poseduje svestrano znanje o Crnoj Gori i gradu u kome živi, o  istoriji, arhitekturi, kulturi i običajima.  Lokalni vodiči su u toku sa svim novinama, aktuelnim promjenama u gradu, događajima te iz tog razloga profesionalan vodič će uvek angažovati kolegu iz grada koji obilazi, objašnjava Miri dodajući da je  posebne emocije vežu za zemlje nekadašnje Jugoslavije.

-To su lijepe  emocije koje gajim od djetinjstva. Gostoprimstvo, širokogrudost ljudi, bogata kultura i istorija, pa sve te prirodne ljepote razlozi su zašto se turisti lijepo osjećaju na ovim prostorima, kaže Miri ističući  da vodič treba stalno da  usavršava svoje opšte i stručno obrazovanje, bude  dobro informisan o najboljim maršutama za sve ture,objašnjava  Miri.

Turistički vodič iz Izraela potvrđuje  da su ljudi željni putovanja. Nada se povoljnijoj epidemiološkoj  situaciji i ističe “svi iščekujemo  da se spakujemo  na putovanje   kao u vrijeme prije pandemije”.    

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još