Kako srce Crnogorca slušaju u Americi ?

 Kako  srce Crnogorca slušaju u Americi ?

Internista kardiolog dr Ognjen Gudelj o kardiološkoj proceduri  “praćenja na daljinu” koja se primjenjuje i u Crnoj Gori. Uz monitor postavljen ispod kože moguć je stalan nadzor otkucaja srca.

Tri godine je dvadesetšestogodišnji pacijent patio od učestalog gubitka svijesti.  Njemu je prvi put  u Crnoj Gori 18. juna 2016. godine, u “Tesla Medical” klinici u Beranama ugrađen monitor srčane funkcije „Reveal LINQ“, a rad srca se prati preko kompjutera u Americi!

Nadležni ljekar u Tesla Medical klinici svakog jutra na svom monitoru ima podatke o stanju pacijenta, koji je, zahvaljujući malom uređaju ispod kože, bukvalno 24 sata pod nadzorom. To omogućava pouzdanu dijagnozu, praćenje i liječenje ljudi sa povremenim krizama svijesti, za koje se pretpostavlja da su posljedica nepravilnosti rada srca.

Ovu metodu, koja se već nekoliko godina primjenjuje u SAD i u zapadnoj Evropi, prvi put na Balkanu primijenili su ljekari na VMA, u Beogradu, 6 mjeseci prije prve implantacije u Crnoj Gori.

Fot: Dr Ognjen Gudelj

Dr Gudelj  otkriva Reveal LINQ“ sistem, kojim se uvodi telemetrijski način praćenja pacijenta

– Taj daljinski način praćenja pacijenta, u čemu je u suštini i novina ove metode, izuzetno je skup, ali je Fond za zdravstveno osiguranje uspio da omogući njegovu primjenu – kaže dr Gudelj  i dodaje da dosad smo pacijentima ispod kože implementirali aparat veličine USB, ali su jednom mjesečno morali da dolaze u bolnicu da očitamo rezultate.

Prema njegovim riječima, monitor ima aktivator koji pacijent jednim pritiskom, kad ima simptome „pokreće“, i sve što se tad dešava ostaje zabilježeno. Sad sa inoviranom metodom to se sve radi na daljinu, i pacijent se tako prati tri godine.

-Za nas nova kardiološka procedura, koja se u razvijenim zemljama primjenjuje već četiri, pet godina, od velikog značaja je za pacijente sa povremenim krizama svijesti (sinkopalnim stanjima), kod kojih klasičan holter monitoring srčanog ritma nije bio u mogućnosti da prepozna aktuelne poremećaje u ritmu. Pored sinkopalnih stanja, ovaj uređaj prati i detektuje maligne poremećaje srčanog ritma. Zahvaljujući ovakvim sistemima, mogao bi da se prati svaki pacijent sa nerazjašnjenim gubicima svijesti, a takvih je mnogo- istakao je dr Gudelj.

Na pitanje-  kako izgleda primjena implantibilnog monitora srčane funkcije, dr Gudelj objašnjava: “ Pacijentu kod koga ne može da se nađe razlog iznenadnog gubitka svijesti implantiramo taj mali uređaj koji prati njegov srčani ritam sve vrijeme, gdje god da se on nalazi na svijetu. Onog momenta kad pacijent doživi nesvjesticu, uređaj u tom trenutku detektuje maligne promjene srčanog ritma i šalje nam na kompjuter koji se nalazi u Tesla Medical klinici. U tom momentu imamo uvid u stanje pacijenta i znamo tačno o kom poremećaju srčanog ritma je riječ. Kada je sindrom iznenadnog gubitka svijesti uzrokovan problemima srčanog ritma, to može biti vrlo opasno po život pacijenta i zato je važno da se dijagnoza postavi na vrijeme”.

– Ima pacijenata kod kojih nijesmo sigurni o čemu se radi ili 24 časovni holter EKG-a nije registrovao promjene za to određeno vrijeme, jer nije bilo simptoma. U tom slučaju ugrađuje se ovaj implant koji prati srčanu funkciju naredne tri godine. To nije mali broj pacijenata i riječ je uglavnom o onima koji imaju česte nesvjestice, a neurološka ispitivanja su pokazala da nema patologije iz tog domena, naveo  je dr Gudelj ističući da ljekari  u svakom momentu prate ta srca gdje god da se nalazi pacijent.

 -Ova vrsta dijagnostike dostupna je o trošku zdravstvenog osiguranja, kaže dr Gudelj.

INJEKCIJOM ISPOD KOŽE

Sama ugradnja implantabilnog monitora srčane fukcije „Reveal LINQ“ vrlo je jednostavna – kaže dr Gudelj, dodajući da se on pacijentu implementira ispod kože injekcijom, brzo, komforno i bezbjedno u lokalnoj anesteziji, a zbog malih dimenzija uređaj nije vidljiv ispod kože. Prema njegovim riječima, s druge strane, ovo je velika ušteda jer se skraćuje put dijagnostike i liječenja koji nekad može da bude veoma skup.

Implantabilni monitor srcane funkcije „Reveal LINQ“ najmanji je na tržištu i automatski detektuje i snima poremećaje srčanog ritma. Postavlja se sa lijeve strane na grudima, i kod većine pacijenata uopšte nije vidljiv. Kada dođe do poremećaja srčanog ritma podaci se automatski, preko sigurne internet konekcije, šalju nadležnom ljekaru.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još