Kako se prijaviti za vakcinaciju protiv koronavirusa?

 Kako se prijaviti za vakcinaciju protiv koronavirusa?

Vlada Crne Gore pokrenula je internet stranicu covidodgovor.me, na kojoj se, između ostalog, mogu prijaviti građani koji žele da se vakcinišu protiv koronavirusa. Prva opcija koja se građanima nudi je „Prijavi se“, nakon čega je, kroz nekoliko koraka, moguće prijavljivanje za vakcinaciju – lično i članova istog domaćinstva.

Vakcinacija na teritoriji opštine Bar počela je juče, nakon isporuke 50 doza od strane Montefarma. Sljedeća doza, kako je u razgovoru za naš portal potvrdila direktorica ZU Dom zdravlja Bar Branka Purlija, očekuje se do kraja sedmice.

Vakcine od prvog kontigenta rezervisane su za najugroženije grupe, a to su štićenici domova za stare i institucija za smještaj lica s težim poremećajima razvoja, osoblje koje radi u navedenim institucijama koje se brine o štićenicima, zdravstveni radnici/saradnici i ostalo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji rade sa SARS-CoV-2 inficiranim licima i njihovim kontaktima, koji za to izraze volju, prvi će primiti vakcinu protiv koronavirusa. To je predviđeno Nacionalnom strategijom za imunizaciju protiv SARS–CoV-2, a vakcinacija će biti dobrovoljna.

Prvi kontingent s 2000 doza Sputnik V vakcine stigao je u Crnu Goru iz Srbije. U četvrtak će u Crnu Goru, kako je juče najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, stići još 5 hiljada doza ruske vakcine, dok će donacija od 30 hiljada doza iz Kine krenuti 27. februara.

„Da biste iskazali zainteresovanost i vakcinisali se, nije potrebno da budete osiguranik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Svi državljani Crne Gore su po automatizmu kandidati da prime vakcinu“, ističe se na Vladinom sajtu.

Za prijavljivanje su potrebne sljedeće informacije: JMBG, ime, prezime, broj mobilnog telefona, e-mail adresa, nakon čega je neophodna odgovoriti i na pitanje – „Da li vam je izlazak iz kuće/stana onemogućen zbog zdravstvenog stanja?“.

„Nakon što iskažete interesovanje, u narednom periodu obavijestićemo Vas o tačnom terminu i mjestu vakcinacije“, stoji na sajtu.

Isti upitnik moguće je popuniti i za članove istog domaćinstva.

„Ovaj upitnik možete da popunite i za članove svog domaćinstva. Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. Ukoliko neki član Vašeg domaćinstva nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj“, navodi se.

U okviru platforme covidodgovor.me građani mogu pročitati odgovore na najčešća i ključna pitanja – „Kako mogu da se vakcinišem?“, „Koje su socijalne mjere podrške za najranjivije kategorije stanovništva?“, „Koji je plan rada vrtića, škola i fakulteta?“.

Po Nacionalnom planu u Crnoj Gori bi trebalo vakcinisati 330.000 građana, kako bi se moglo govoriti o kolektivnom imunitetu.

Uskoro će, kako je za Portal Bar ranije najavljeno iz ZU Dom zdravlja Bar, biti aktiviran i call centar putem kojeg će, takođe, biti moguće prijavljivanje za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja