Kako se pacijenti zahvaljuju doktorki koja godinu dana radi u Covid ambulanti

 Kako se pacijenti zahvaljuju doktorki koja godinu dana radi  u Covid ambulanti

Foto: Biljana Dabić

Ko su naši zdravstveni radnici,  ako vas neko pita – To su časni junaci slavnog Hipokrita…,  zahvalnost  u stihovima za posvećenost pacijentima   dr Renata Abramović dobila od  Rajka Joličića, pjesnika i novinara koji je došao na kontrolni pregled u kovid ambulantu Doma zdravlja Bar.

Dr Renata Abramović i njene kolege u Covid ambulanti Doma zdravlja Bar godinu dana na radnom mjestu su u skafanderu i na dnevnom nivou imaju 60, 70, 80 pacijenata. Angažovani sve vrijeme, skoncentrisani, tokom radnog dana  nemaju  vremena za predah.

U skafanderu, pod maskom vide se samo oči ljekara, i kad su umorne ostaju tople, pune razumjevanja.

Dr Renati poslednjih godinu dana ispod maske pacijenti ne mogu vidjeti osmjeh  kojim ih inače  decenijama  dočekuje u ambulanti Doma zdravlja Bar. Ali, i pored skafandera, i maske, i naočara, dr Renatu svi prepoznaju-  prepoznaju po pozitivnoj energiji koju prenosi, optimizmu koji širi, vedrini  duha kojim plijeni. Za pacijente dr Renata je tu da ih liječi, i da ih utješi, bude podrška.

Epidemija dugo traje, korona povlači neočekivane poteze. Mnogo je  nepoznanica, strahova nervoze…

-Ako smo već izabrali najhumaniji poziv, poziv ljekara, i u vrijeme epidemije  svjesni  da možemo ugroziti svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih, moramo biti spremni da liječimo. Mi jesmo tu da liječimo, pomognemo,  utješimo, budemo podrška. Nijednog trenutka nisam imala dilemu da li treba da budem jedan od ljekara u Covid ambulanti, kaže dr Renata Abramović.

Foto: Biljana Dabić

-“Ko su naši zdravstveni radnici,  ako vas neko pita – To su časni junaci slavnog Hipokrita. Uložili su svoje živote da svaki bolesnik ozdravi. Kažite veliko hvala. Pomolite se za njih da im se status popravi”, Rajko Joličić

Godinu dana života u „crvenoj zoni“, preopterećenost poslom  u vanrednim okolnostima tokom  epidemije…i zaslužili su zdravstveni radnici da im se  status popravi.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još