Kako je dječak iz Bara postao najmlađi maslinar na Jadranu

 Kako je dječak iz Bara postao najmlađi maslinar na Jadranu

Sa osam godina Marin Šaltić (13) iz Bara postao je najmlađi maslinar, ne samo u Crnoj Gori već na Jadranu. Dječak o maslinarstvu zna mnogo, a „lekcije“ uči od predškolske dobi od oca Boža.
„Otac je prepisao maslinjak na moje ime kada sam imao osam godina. Tada nisam znao da sam najmlađi maslinar. No, bio sam sa ocem na Sajmnu u hrvatskom Vodnjanu i tamo smo saznli sam da sam najmlađi maslinar“, kaže Marin koji pet godina ne samo da ima „titulu najmlađeg maslinara“ već se i bavi maslinarstvom.
„Pomažem u maslinjaku. Učestvujem u berbi maslina, ali i uređenju maslinjaka“, kaže Marin, koji je sa starijim maslinarima učestvovao u prvoj javnoj berbi plodova Stare masline koja je održana 10. oktobra.
„Iskreno, bilo mi je malo čudno- najmlađi maslinar, na najsatrijoj maslini. Bilo je dobro. Bilo mi je zanimljivo da učestvujem u razvlačenju mreže ispod Stare masline prije nego što je počela berba. Ni jedan plod ovog dragocjenog voća nije imao direktan dodir sa zemljom“, kaže Marin srećan što je imao priliku da se popne na milenijumsko stablo i bere voće.

Foto: Biljana Dabić


„Prva javna i kontrolisana berba Stare masline obavljena je isključivo ručno bez bilo kakvih mašina i tresača.
Na maslini staroj 2.250 godina, jednoj od najstarijih na svijetu, ove godine bilo je oko 120 kilograma ploda od koga je već proizvedeno najkvalitetnije maslinovo ulje – ekstradjevičansko.
Iako je Marin praktično dijete ona im zavidno znanje iz oblasti maslinarstva.
„Maslinu treba brati ručno jer moraju biti ubrane bez oštećivanja ploda, jer bez zdravog i sočnog ploda, neće biti niti kvalitetnog maslinovog ulja“, prenosi dječak znanje koje je naučio u maslinjaku.
Inače, Šaltići ljubav prema maslini, maslinarstvu, prenose s koljena na koljena unazad šest
stoljeća.
Marinu je otac pričao da su se njihovi preci na prostore Bara doselili prije 600 godina, o čemu svjedoče stoljetne masline u njihovim maslinjacima – oko 70 starih stabala , a i novi zasadi Šaltićima je maslinarstvo porodični posao.
Osim što pomaže ocu u maslinjaku, kaže da uživa pomoći i mami u kuhinji kada sprema kolač od maslina.

Marinu je, kad je imao osam godina, otac Božo prepisao maslinjak, Foto: Biljana Dabić


Na pitanje kako njegovi drugari reaguju, djevojčice, kada ima kaže da da ide raditi u maslinjak, znaju li da je maslinar, i to najmlađi, Marin se smješka i odgovara- „Znaju, znaju, sve znaju“.
„Kada kažem da maslini treba druženje, dosta ljubavi, a to sam od oca naučio, neki me razumiju, a neki baš i ne“, navodi naš sagovornik

Najmlađi maslinar je i odličan matematičar. Na takmičenju iz matematike, u 7.razredu, predstavljao je OŠ Jugoslaviju na Olimpijadi znanja. Ovu titulu je dobio pretprošle godine na Olimpijadi znanja nakon što je osvojio prvo mjesto.
Šta će biti izbor Marinovog zanimanja kad poraste- prirodna nauka, ili ljubav prema prirodi, pokazaće buduće vrijeme, a sada je jasno da dječak uživa u posvećenosti, i matematici, i maslinarstvu.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja