Jovićević: Epidemiološka situacija u Baru je stabilna, u toku su pripreme za vakcinaciju

 Jovićević: Epidemiološka situacija u Baru je stabilna, u toku su pripreme za vakcinaciju

Foto: Pobjeda

U skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina Dom zdravlja Bar je započeo sa pripremama za vakcinaciju. Nakon praznika i komplikacije epidemiološke situacije, došlo je do njene stabilizacije, istakla je za Portal Bar specijalista epidemiologije dr sci.med. Ljiljana Jovićević.

„Epidemiološka situacija u našoj opštini se kontinuirano prati od strane Odsjeka za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe. Broj novoprijavljenih slučajeva infekcije korona virusom u poslednjih deset dana se smanjuje i u prosjeku, na dnevnom nivou se kretao između 19-28 novih slučajeva infekcije. Do stabilizacijie epidemiološke situacije nakon proteklih praznika, došlo je zbog uvažavanja apela nadležnih da se prekine sa praksom organizovanja dnevnih žurki i drugih okupljanja, kao i zbog poštovanja ostalih protiv-epidemijskih mjera”, kazala je za Portal Bar Jovićević.

U skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina, Dom zdravlja Bar je, kako podsjeća naša sagovornica, započeo sa pripremama koje su obuhvatile zaposlene (edukacija), obezbjeđivanje uslova za bezbjedno rukovanje vakcinama, postupanje sa otpadom…

“Edukacija timova izabranih doktora za odrasle, zaposlenih u Odsjeku za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe i ostalih zainteresovanih zdravstvenih radnika i saradnika organizovana je od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore 20. januara. Obaveza svih zdravstvenih radnika koji su prošli obuku je da edukuje zainteresovane građane kako bi se na jasan i transparentan način sprovela vakcinacija, razjasnile sve nepoznanice i prevenirali neželjeni događaji nakon imunizacije”, precizira dr Jovićević.

Foto: Portal Bar

Vakcinacija protiv COVID-a-19 u kombinaciji sa postojećim preventivnim mjerama prevencije (higijena ruku, nošenje maski i držanje distance) predstavlja šansu za držanje pandemije pod kontrolom, dodaje.

“Imajući u vidu činjenicu da su zahvaljući vakcinama, mnoge zarazne bolesti iskorenjene i zaboravljene, preporuka je svakako, da se u skladu sa smjernicama koje će vrlo brzo biti dostupne, izvrši prijavljivanje za vakcinaciju. Prvi podaci kliničkih ispitivanja govore da su vakcine koje su u upotrebi veoma efikasne i da se generalno dobro podnose. Ipak, kako bi se prevenirali mogući neželjeni događaji nakon imunizacije, potrebno je da se uz konsultaciju sa ljekarom, pažljivo razmotre kontraindikacije za primanje vakcine čime, bi se izbegla mogućnost nastanka neželjenih događaja, naročito neželjenih događaja od posebnog značaja”, objašnjava naša sagovornica.

Ona se osvrnula i na trenutne zalihe brzih antigen i PCR testova, ističući da DZ Bar trenutno raspolaže dovoljnim brojem testova.

“U Domu zdravlja Bar se od strane zaposlenih u Odsjeku za epidemiologiju svakog radnog dana vrši uzorkovanje radi ispitivanja prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) PCR dijagnostičkom tehnikom. Uzorci se dostavljaju u Centar za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Zalihe transportnih medijuma za ovu vrstu dijagnostike su trenutno adekvatne i zadovoljavaju potrebe građana za testiranjem. U COVID ambulanti Doma zdravlja Bar se svakodnevno, u dvije smjene, vrši testiranje brzim antigenskim testovima. Dom zdravlja Bar trenutno raspolaže sa dovoljnim količinama ovih testova”, zaključila je Jovićević.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još