Iz ugla psihijatra: Kakve psihičke posljedice ostavlja koronavirus?

 Iz ugla psihijatra: Kakve psihičke posljedice ostavlja koronavirus?

Pandemija koronavirusa sama po sebi predstavlja hroničan stres, a posljedice po mentalno zdravlje koje ostavlja su mnogobrojne – anksiozni i posttraumatski stresni poremećaj, depresija, sindrom hroničnog umora (naročito kod zdravstvenih radnika), panični napadi, porodični problem, zloupotreba alkohola i anksiolitika, auto i heterodestruktivno ponašanje, kaže za Portal Bar direktorica barskog Doma zdravlja, psihijatar dr Branka Purlija.

„Imenica psihijatar u prevodu znači isceljitelj duše. A koliko smo na dušu svi zaboravili?

Zavladao je strah od korone, uglavnom egzistencijalni strah od bukvalnog opstanka zbog siromaštva i zatvaranja i prekida rada”, ističe dr Purlija.

Pandemijom koronavirusa, i u psihičkom smislu, pogođene su sve starosne strukture – od najstarijih do djece.

“Treba napomenuti da su stari ljudi – inače najdisciplinovaniji – usamljeni, ljuti, izolovani. Potrebno je sa njima razgovarati, dati im emotivnu podršku. Narcističko savremeno doba ejdzizma nameće mjeru socijalnog darvinizma, kada je jedino prihvatljivo biti mlad i uspješan. Ne smijemo dozvoliti da zavlada kod nas”, kaže dr Purlija i ističe da su i djeca ugrožena kategorija.

“Svako dijete ima svoj lični način izražavanja emocija, zato ih treba usmjeriti ka, na primjer, crtanju ili fizičkoj aktivnosti”, savjetuje dr Purlija.

Od koronavirusa, pocrtava, niko nije pošteđen.

“Pandemija korone već predstavlja hroničan stres. Posledice po mentalno zdravlje mogu biti mnogobrojne: anksiozni i posttraumatski stresni poremećaj, depresija, sindrom hroničnog umora (naročito kod zdravstvenih radnika), panični napadi, porodični problemi, zloupotreba alkohola i anksiolitika, auto i heterodestruktivno ponašanje. Neprekidno praćenje vijesti je stresogeno i treba ga svesti na razumnu mjeru (jednom dnevno, na primjer, da se dobiju osnovne informacije o epidemiji)”, kaže dr Purlija, dodajući da su neophodni fizička aktivnost i strukturisanje dana (rad bilo koje vrste).

“Da li će se neko posvetiti kuvanju, sređivanju kuće, dvorišta, ručnom radu, pisanju, molitvi zavisi od sklonosti. Pandemija će proći, sa žrtvama, nažalost. Pandemija će proci, a hoće li i kakve psihičke posledice ostaviti ostaje samo da nagađamo. Ako se vodimo onim “Kakve su ti misli, takav ti je život“ jedino nas sopstvena vedrina duše može spasiti”, zaključila je psihijatar, dr Branka Purlija.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još