Iz Crkvene opštine Bar tvrde: Učesnici patriotskog skupa vrijeđali blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija

 Iz Crkvene opštine Bar tvrde: Učesnici patriotskog skupa vrijeđali blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija

U nedjelju veče ulicama Bara je održana “patriotska”auto-kolona u kojoj je učestvovalo oko 250 građana Bara i drugih crnogorskih gradova, a danas su iz Crkvene opštine Bar saopštili da su učesnici skupa vrijeđali blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Učesnici skupa su, pored ostalog, uzvikivali “Risto, sotono”.
Iz Crkvene opštine Bar navode da “Zbog uznemirenja većeg broja vjernika i građana Bara ružnim dešavanjima u nedjelju veče ispred hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, dužni su da se obrate javnosti”.
„Grupa građana, koji se predstavljaju kao crnogorske patriote, koja protestuje posljednjih nedjelja, sinoć je na izuzetno nepristojan način, koji ne priliči nikome, a osobito ne Crnogorcima, skandirala prolazeći pored ovog hrama, vrijeđajući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a uzvikujući i druge neprimjerene uvrede. Čini nam se prosto nevjerovatnim da neko ima potrebu da se tako ponaša pred bogomoljom, bez obzira koje je vjere i nacije. Još nevjerovatnije je da neko dođe iz drugog grada u Bar i psuje pred svetinjom koju poštuje i posjećuje ogromna većina pravoslavnih vjernika grada Bara, ali i Barani drugih vjeroispovijesti“, navode iz Crkvene opštine Bar.
Ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredjeljenja, ne mislimo, navode iz Crkvene opštine Bar “ da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka naše zemlje, da iko ikoga grubo vrijeđa nesumnjivo šireći time vjersku i nacionalnu netrpeljivost“.
„Pozivamo sve relevantne društvene činioce: od lokalne samouprave, preko policije do političkih partija da preduzmu aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale, s obzirom da izazivaju ozbiljno uznemirenje i provociraju moguće neželjene reakcije. Molimo se Bogu da sve građane Crne Gore prosvijetli svojom ljubavlju ne bi li naučili da prihvataju međusobne razlike i žive u miru, baš onako kako su to Barani činili vjekovima“,
zaključuje se u saopštenju Crkvene opštine Bar.
U Baru je u nedjelju održana “patriotska auto-kolona”. U pozivu preko društvenih mreža građanima je poručeno: “Crnogorci svih vjera, zajedno za očuvanje naše države”. Grupa od oko 250 građana Bara i još nekoliko crnogorskih gradova (Mojkovca, Tivta, Herceg Novog i Kotora) okupila se kod Sportske dvorane ‘Topolica’, odakle su krenuli u šetnju ulicama Bara.

Nosili su transparente i zastave Crne Gore. Nakon šetnje, vratili su se na plato ispred Dvorane, pa formirali auto-kolonu u kojoj je bilo oko 80 vozila.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još