Istraživanja pokazuju: Nakon zaraze koronavirusom, imunitet traje najmanje pet meseci

 Istraživanja pokazuju: Nakon zaraze koronavirusom, imunitet traje najmanje pet meseci

Osobe koje su preboljele Covid-19 vrlo verovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitelima takođe mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Preliminarni rezultati naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli Covid-19, rijetki. Od 6.614 slučajeva zaraze posmatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom talasu pandemije početkom 2020, sada ponovno mogle da budu podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle da nose SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu i da ga prenesu na druge.

„Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićeni od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje“, kazala je viša savjetnica na PHE-u i jedna od rukovodilaca studije Suzan Hopkins.

„To znači da iako neko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio zarazu, može da bude uvjeren da je vrlo malo vjerovatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge“, istaknla je.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imune reakcije stečene vakcinom protiv Covida-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.Istraživanje, poznato pod nazivom „SIREN study“, sprovedeno je na desetinama hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Covid-19 infekcije i antitela redovno testirali od juna prošle godine.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još