IJZ: Slike tokom vikenda ne daju optimizam, predano kažnjavati kršenje mjera

 IJZ: Slike tokom vikenda ne daju optimizam, predano kažnjavati kršenje mjera

Foto: Antena M

Slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam, a kšenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). 

Saopštenje IJZ prenosimo u cjelosti: 

Broj inficiranih osoba i preoptrećenost zdravstvenog sistema je pokazatelj alarmantnosti situacije sa koronavirusom u našoj državi. Zaključno sa jučerašnjim danom, trenutno u Crnoj Gori imamo 9.400 inficiranih osoba, a broj preminulih, od početka godine, iznosi 391.

Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou.

Kako je riječ o pandemiji, tj. globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života. 

Uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, Institut za javno zdravlje je NKT-u predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana. Tom prilikom smo ponovili da mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju.

Nažalost, to će nas staviti u poziciju da ne možemo izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć. Moramo priznati da nas takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obesrhrabuje, a ujedno i obesmišljava napore koje ulažemo skoro devet mjeseci.

Zbog svega navedenog, želimo iskoristiti priliku da još jednom apelujemo na građane i zamolimo za dosljedno poštovanje donesenih mjera. Takođe, apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera. Svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas.

Tim Instituta za javno zdravlje, kao i ostale naše kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva. Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja