I pored zatečenog manjka novca, Ministarstvo obezbijedilo sredstva za talentovane učenike i nastavnike

 I pored zatečenog manjka novca, Ministarstvo obezbijedilo sredstva za talentovane učenike i nastavnike

Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta obezbijedilo je novac za nagrade predviđene Konkursom za kvalitet i talente, namijenjenim najboljim učenicima i nastavnicima, iako je prethodno rukovodstvo Ministarstva prosvjete ušlo u raspisivanje konkursa, a da sredstva za njega nijesu bila obezbijeđena.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Vesna Bratić je, između ostalih naslijeđenih obaveza u Ministarstvu zatekla i poprilično komplikovanu situaciju u vezi sa sprovođem Konkursa za kvalitet i talente. U Fondu nije bilo dovoljno sredstava da se konkurs uopšte i raspiše, ali je on uprkos tome raspisan 30. septembra i procedura konkursa okončana je u periodu tehničke Vlade.

„U Fondu za kvalitet i talente zatečeno je mnogo manje novca od očekivanog. Naime, predviđeno je da za Fond za kvalitet i talente bude obezbijeđeno oko pola miliona eura za nagrade najboljima, a nova administracija je u ovom fondu zatekla svega 70.136 eura. Nedostatak novca u Fondu nije bilo moguće obezbijediti bez podrške i intervencije nove Vlade koja je uvažila stav ministarke da bi nedodjeljivanje nagrade ove godine nanijelo štetu osjetljivom dijelu stanovništva, a to su djeca i prosvjetni radnici. Samim konkursom nije preciziran iznos nagrade, a ona će ove godine iznositi 500 eura, i to je iznos koji je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi u ovom trenutku“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Bratić i njen tim su, kako se dodaje, uz razumijevanje i podršku Vlade učinili sve da u ovoj kompleksnoj situaciji pronađu najbolje moguće i održivo rješenje za realizaciju Konkursa.

O datumu i načinu uručenja Ministarstvo će blagovremeno obavijestiti javnost.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još