I pored poziva, nije značajno porastao broj vakcinisane djece u Baru

 I pored poziva, nije značajno porastao broj vakcinisane djece u Baru

Broj djece vakcinisane MMR vakcinom u Crnoj Gori u toku nekoliko posljednjih godina bilježi značajan pad. Podaci od marta ove godine kažu da je u Baru tek 11,6 odsto djece rođene u toku 2019. godine primilo MMR vakcinu. Prethodnih sedmica upućen je poziv roditeljima sa različitih adresa da djecu odvedu na vakcinaciju. Ipak, uprkos pozivima doktora i predstavnika UNICEF-a u barskom Domu zdravlja nije zabilježen porast broja vakcinisane djece – svim vakcinama, kaže u razgovoru za Portal Bar pedijatar u ovoj ustanovi dr Rajko Zdravković.

Benefiti od vakcina su, ističe dr Zdravković, ogromni, i sa njima roditelje upozna pedijatar

„O značaju i neophodnosti vakcinacije djece protiv zaraznih bolesti, predviđenih kalendarom obavezne imunizacije, roditelji se upoznaju u Savjetovalištu Doma zdravlja Bar“, navodi dr Zdravković.

Konkretno, MMR vakcinu poželjno je da dijete primi u uzrastu od 13 do 18 mjeseci života.

„Može i kasnije, ali nema potrebe odlagati vakcinu osim ako je dijete trenutno bolesno ili ima neke alergiske reakcije na komponente vakcine“, objašnjava naš sagovornik.

On je iskoristio priliku da pozove roditelje u Baru da dovedu djecu na vakcinaciju.

„Na taj način zaštitićemo ih od zaraznih bolesti i spriječiti pojavu epidemije“, zaključio je dr Zdravković.

Podsjetimo, u cilju povećanja broja djece vakcinisane MMR vakcinom Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa UNICEF-om, Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja svih crnogorskih opština, najavilo je pokretanje kampanje na nacionalnom nivou. Kao jedan od razloga pada broja vakcinisane djece, navodi se i pandemija koronavirusa, no poznato je da roditelji odlažu vakcinaciju i zbog navodne veze između ove vakcine i autizma. U periodu od 2000. do 2018. godine MMR vakcinacijom je, prema podacima UNICEF-a, spriječeno oko 23,2 miliona smrtnih slučajeva.

Dr Nebojša Kavarić ranije je upozorio da ukoliko broj djece vakcinisane MMR vakcinom ne poraste realno je očekivati epidemiju malih boginja.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja