I podstanarima omogućiti subvencije za utrošenu struju

 I podstanarima omogućiti subvencije za utrošenu struju

Predstavnici Udruženja podstanara Crne Gore – Moj Dom najavili su da će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi i oni imali pravo na pomoć države u dijelu subvencija na utrošenu električnu energiju.

“Kako bismo upoznali državu da podstanari ipak postoje, Udruženje će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi i podstanari imali pravo na pomoć od države. Obratićemo se obdusmanu ukoliko bude potrebno i tužićemo državu za diskriminaciju građana”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Osnivač Udruženja Dragan Živković, izrazio je snažan protest i ukazao na, kako tvrdi, očiglednu diskriminaciju velikog broja građana povodom najnovijih mjera Vlade da pomogne ugroženim građanima putem subvencija na utrošenu električnu energiju.

“Od samog osnivanja Udruženja uporno naglašavamo da država ne mari za jedan velik broj građana, a to su podstanari. Neodgovoran odnos države prema ovoj najugroženijoj socio-ekonmoskoj grupi građana, a pogotovo u posljednjih godinu, teško je zamisliti u uređenim državama”, poručio je Živković.

On je podsjetio da će se Vladinom paketom mjera podrške građanima u naredna tri mjeseca obračunavati 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju penzionerima koji imaju mjesečna primanja ispod 222 eura i nezaposlenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), a jedini uslov je da se brojila vode na njihova imena.

“A podstanari? Gdje su oni? Gdje su njima subvencije? Iz ovog paketa ih eliminiše prosta realnost da nemaju svoja brojila, svoje kuće i stanove”, dodao je Živković.

On je rekao da je podstanara u Crnoj Gori, prema posljednjem popisu iz 2011. godine, bilo preko 60 hiljada.

“Danas je taj broj uvećan za desetine hiljada podstanara. Što znači da 18,6 hiljada podstanarskih porodica žive u iznajmljenim stambenim jedinicama. U najmanju ruku je nepromišljeno i posve neodgovorno ovoliki broj građana lišiti prava na subvenciju za električnu energiju”, zaključio je Živković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još