Hitno početi s pripremama nove školske godine

 Hitno početi s pripremama nove školske godine

Ilustracija: Foto: Pixabay

Prosvjetna zajednica pridružuje se apelu UNICEF-a da se poštuju mjere #DistancaRukeMaska i otvore škole što je prije moguće, kao i da se hitno počne s pripremama nove školske godine u konsultaciji sa svim zainteresovanim stranama.

“Apelujemo na sve građane da poštuju epidemiološke mjere kako bi škole i vrtići manje radili onlajn. Trebamo misliti na psihičko zdravlje djece i njihovo obrazovanje. Ključno je narednu školsku godinu dobro isplanirati posebno imajući u vidu potrebe učenika, različite mogućnosti raznih škola, kao i posljedice dugotrajne izolacije i onlajn učenja. Neophodno je obezbijediti računarsku opremu učenicima i nastavnicima, kao i adekvatan prevoz do škole i grijanje u svim školama”, poručila je Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

Njen kolega Nikola Latković istakao je potrebu da sve zainteresovane strane aktivno učestvuju u razvijanju nacionalne obrazovne strategije kako bi iduća školska godina bila inkluzivnija i imala bolji kvalitet od ove.

Takođe, Latković smatra da je potrebno raditi na kvalitetnijoj komunikaciji svih činilaca vaspitno-obrazovnog procesa. Mišljenja je da je neophodno pružiti bolju podršku socio-emocionalnom razvoju djece tokom i nakon pandemije kroz repliciranje odličnog programa Moje vrijednosti i vrline razvijenog uz podršku UNICEF-a.

Mladen Živković iz Prosvjetne zajednice naglasio je spremnost ove NVO da radi zajedno s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, roditeljima, učenicima, drugim udruženjima nastavnika, NVOima i relevantnim partnerima kako bi se iduća školska godina bolje organizovala. Stotine nastavnika-članova Prosvjetne zajednice svi zajedno donose hiljade godina iskustva u učionici, što je koristan resurs za svako planiranje obrazovnih procesa i politika posebno tokom krize kada su nastavnici svakodnevno inovativni dizajneri obrazovnih intervencija.

Njegova koleginica Nada Milović smatra da bolju podršku treba pružiti između ostalog i talentovanim učenicima, posebno onim iz marginalizovanih porodica.

“Potrebna je bolja saradnja s roditeljima, jer nerijetko talentovana djeca nemaju motivaciju i podršku od roditelja koji se često suočavaju sa siromaštvom”, pojasnila je Milović.

Prosvjetna zajednica poziva na pružanje bolje podrške učenju i razvoju djece u svakoj lokalnoj zajednici kroz organizaciju većeg broja besplatnih vanškolskih i školskih aktivnosti poput debatnih klubova, škola stranih jezika, radionica kreativnog pisanja, stripa, medijske pismenosti, itd.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander poručio je da škole postoje zbog djece, ali i da one ne mogu postojati bez nastavnika. Stoga, neophodno je aktivno uključiti sve zainteresovane strane, posebno nastavnike, učenike i roditelje, u pripreme nove školske godine. Svi oni treba da promovišu poštovanje mjera #DistancaRukeMaska kako bi škole i vrtići bili otvoreni.

“Najkvalitetniji obrazovni sistemi temelje se na sjajnom kvalitetu njihovih nastavnika kojima pružaju bezbjedno i motivišuće radno okruženje u kojem su inovacije dobrodošle. Moramo osigurati da se sva djeca bezbjedno vrate u školske klupe i dobiju neophodnu podršku za učenje i socio-emocionalni razvoj, kao i da nastavnici dobiju bolju podršku tokom iduće školske godine”, zaključio je Santander.

Prosvjetna zajednica i UNICEF nastaviće da podržavaju nacionalni obrazovni sistem kroz identifikovanje najboljih načina da se poboljša kvalitet obrazovanja za svako dijete u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još