Heroine u borbi sa kovidom – dva puta dnevno obiđu 50 pacijenata i pređu oko 200 kilometara

 Heroine u borbi sa kovidom – dva puta dnevno obiđu  50 pacijenata i pređu oko 200 kilometara

Paklena nedelja u Covid patronaži Doma zdravlja Bar jer epidemija koronavirusa ne jenjava već se rasplamsava. Peti je mjesec rada Covid patronaže u Domu zdravlja Bar,  ali najteže je poslednjih desetak dana –  broj pacijenata  je preko 100 kojima se terapija uključuje u njihovim domovima, uglavnom dva puta dnevno. Danima patronažna sestra daje terapiju za 50-tak pacijenata, u automobilu svakodnevno pređe preko 200 kilometara.

Patronažne sestre bude se prije svitanja, a kući stižu duboko u noć. Prva i druga smjena u punoj posvećenosti pacijentima, treća „rezervisana“ za porodicu – spremanje ručka, pranje, peglanje… Nemaju vremena da misle na sebe. Ovako izgleda radni dan patronažnih sestara.

 Covid patronaža u Domu zdravlja Bar radi od oktobra. Od  početka je radilo pet medicinskih sestara: Sandra Rolović, Danica Gašić, Esma Bošković, Danijela Demir i do nedavno Milena Konatar.

Patronažne sestre u skafanderu i po 15 sati dnevno, rade najbolje što mogu da pacijentima bude bolje

Radni dan patronažnih sestri traje oko 15 sati, jer broj pacijenata nalaže prekovremeni rad. Vrijedne, humane medicinske sestre ulažu  nadljudske napore da  bi stigle do pacijenata koji žive i u ruralnim djelovima opštine Bar. Od crmničkih sela do Gornje Gorane po dva puta na dan, patronažna medicinska sestra pređe preko 200  kilometara.

Obučene u skafander, u otežanim uslovima rada,  rade najbolje što mogu, da Covid pacijentima bude bolje.

-Počinjem  u 7 sati, pripremim terapiju za 50 pacijenata, toliko imam naloga. Oblačim skafander, navlačim rukavice,  sjedam u auto. Ovih dana vozim sama. Inače,  dogovaram se sa koleginicom kojoj je potrebiniji vozač. Koliko su teška razmišljanja kako će mi pacijent podnijeti terapiju, otežavajuća je okolnost i doći do nekih pacijenata. Mnogo je zabačenih mjesta, nepristupačnih  za vožnju ,pa traženje adresa pogotovo u prigradskim i seoskim naseljima. Kad nađem pacijenta, a mnogi žive sami, onda druga briga – kako će podnijeti terapiju. Nije jednostavno ostaviti samog  pacijenta dok prima terapiju, priča patronažna sestra Sandra Rolović dodajući da pacijentima daju broj telefona te mogu da ih zovu kad nešto treba.

– Uz bolest ide i tuga.  Ima i nepokretnih pacijenata. Starijih koji su sami u kući. Kažu mi – vrata su zaključana, a ključ ispod otirača. Oni nas vide kao spas. Koliko im treba terapija, kažu da im je češće potrebnija riječ, razgovor,  pa marak i na desetak minuta. Mnogo puta su mi rekli „više  liječi riječ od te terapije“, kaže Sandra koja danas daje terapiju pacijentima u centru grada, zatim u naseljima Bjeliši, Marovići, Ilino, Šušanj, Sutomore, Čanj, Virpazar.

-To se računa kao lakši dan. Kad imam pacijente u nekoliko crmničkih sela, pa onda južna strana –Dobra Voda, Utjeha pa do Gornje Gorane, kući stižem posle 22 sata. Većina pacijenata prima terapiju dva puta dnevno, a mnogo je ljudi koji imaju Covid, kaže sestra Sandra, majka četri sina.

Kad završi sa terapijom za 50-tak pacijenata, kući je čeka pet muškaraca kojima za sutrašnji dan treba spremiti ručak, završiti ostale kućne poslove. Ona, kao i njene koleginice: Danica, Esma, Danijela, kao i mnogi drugi zdravstveni radnici koji rade u Covid zoni  već mjesecima nemaju vremena za sebe, jer su sopstvene živote podredili spašavajući pacijente, a broj oboljelih ne opada.

Od početka epidemije, početkom marta najveći broj pacijenata u Domu zdravlja Bar

-Kada smo počeli sa Covid patronažom u oktobru na dnevnom nivou prosječno je bilo oko 40 pacijenata. Već desetak dana, svakodnevno imamo preko 100 pacijenata kojima se terapija uključuje dva do tri puta dnevno. To je  nadljudski napor, ali kući ne idu dok svaki pacijent ne dobije propisanu terapiju, kaže glavna sestra Doma zdravlja Bar Dušica Burić dodajući da su patronažne medicinske sestre u direktnom radu sa Covid pacijentima poslednjih dana duže od 12 sati.

Burić dodaje  da je od početka epidemije ovo „najjači udarac“ i   bilježi se najveći broj pacijenata  u Domu zdravlja.

-Osim patronaže, terapija se daje u dva kontejnera. Da bi smanjili gužve i čekanja za primanja terapije u Domu zdravlja od početka sedmica smo postavili još jedan kontejner. Ambulante rade bez prekida. Ljekari i medicinske sestre tokom radnog vremena ne mogu ni u tolalet da odu, kaže Burić.

Od početka epidemije u Domu zdravlja Bar urađeno je 7.167  PCR testova  na koronavirus. Osim  PCR testa na dnevnom nivou se odradi 75 do 100 brzih testova.

Prema poslednjem presJeku u Baru je aktivno 521 slučajeva.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još