Grupa mještana Sutomora: Sezonu dočekujemo sa nezavršenim šetalištem i brojnim problemima

 Grupa mještana Sutomora: Sezonu dočekujemo sa nezavršenim šetalištem i brojnim problemima

Foto: Facebook

Novo šetalište u Sutomoru nalazi se u zabrinjavajućem stanju, smatra grupa mještana ovog turističkog mjesta, jer je rok za završetak radova na prvoj fazi uređenja i rekonstrukcije „probijen“, pa turisti do kupališta dolaze „preko raznih rupa, betonskih ploča i kablova, cerada, mašina koje bruje i podižu ogromnu prašinu i buku“.

„Danas je 1. jun i već se nalazimo u problemu jer je ‘probijen’ rok završetka koji je trebao biti 1. aprila tekuće godine. Samo šetaliste nije završeno i nalazimo se u problemu jer sezona počinje… Betonske konstrukcije nisu takođe završene i samih tendi na njima nema. Kako saznajemo, tender je tek raspisan“, stoji u saopštenju koje je dostavljeno našoj redakciji.

Mještani Sutomora koji žive od turizma pitaju se i kako će funkcionisati u stavkama koje su u nadležnosti opštine i opstinskih preduzeća.

„Još ništa nije definisano za zakup tarasa… Na šetalištu nema zelenila, kanti za otpad, klupa, tendi, rasvjete… Bez zelenila koje je predviđeno po projektu, bez kiseonika nemoguće je pružati usluge turistima na golom betonu“, navodi se, uz napomenu da ima još aktuelnih problema.

„Nedostaju podzemni kontejneri, po preporuci građana kao kod marketa Arome i Ptt, jer kod kontejnera ispod Golog Brda, razne domaće životinje i psi lutalice raznose smeće i izvor su zaraze! Takođe, tražimo da se ne dozvoli svima poznat vašar i kič po Sutomoru, razne vitrine (market Franca u srcu Sutomora pored toliko ugostiteljskih objekata već je postavio 8 vitrina sa hladnim pićem, pa kafići i restorani mogu zatvoriti svoje objekte sa pićem momentalno) sa hranom, pićem, palačinkama, pljeskavicama koje rade u nehigijenskim uslovima, a sve navedeno može biti dozvoljeno u zatvorenim lokalima. Treba strogo zabraniti muziku u lokalima koja prelazi jačinu 100dcb i oštećuje zdravlje, a koja tjera turiste iz smještaja, dozvoliti istu jačine koja je propisana po zakonu, konkretno 50dcbl“, poručuje grupa građana.

Na kraju, oni se pitaju da li je važnije tih 5 ili 6 lokala sa takvom muzikim ili je važnije da na potezu od Golog Brda do Hotela Korali ima 1500 ležajeva?

„Šta je prioritet – buka ili smještaj koji bi mogao da podigne cijene usluga i samim tim produži sezonu? Na samoj obali bi trebali otvoriti jedan turistički info biro, koji je neophodan! Ipak je to u zajedničkom interesu, umjesto što se dozvoljava otvaranje još jednog kafića nekom zakupcu. Potrebno nam je kao mjestu koje donosi ogromne prihode opstini Bar, organizovati TO Sutomore i da jedan dio prihoda ostane za uređenje i hitne potrebe Sutomora, sa tim prihodom bi domaćinski upravljali zbog zajedničkog dobra i unapređenja! Predlažemo obavezno organizovanje odvoza otpada, kao i zabranu saobraćaja, motora i bicikala, zbog sigurnosti djece koja se  igraju i šetaju… Očekujemo urgentnu reakciju,  razumijevanje i rješenje navedenih problema. Ovo je apel za pomoć, jer živimo od turizma, a skoro dvije godine nemamo pomoć, niti subvencije“, zaključuje se.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još