Građani podnijeli 45 pritužbi na rad policajaca

 Građani podnijeli 45 pritužbi na rad policajaca

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom 2020. godine, izvršili kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu 45 pritužbi građana.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, u pet slučajeva (11,11 odsto od ukupnog broja), pritužbe su ocijenjene osnovanim, saopšteno je Vikend novinama iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije.

“U četiri slučaja, izvještaji o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljeni su direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskih postupaka protiv sedam policijskih i to protiv četiri policijska službenika zbog teže povrede službene dužnosti, dva policijska službenika zbog teže povrede službene dužnosti i jednog policajca zbog teže povrede službene dužnosti”, saopšteno je Vikend novinama.

U dva od ovih slučajeva, izvještaji o izvršenim provjerama pritužbe, sa spisima predmeta, dostavljeni su na dalji postupak i nadležnim državnim tužilaštvima, zbog postojanja osnova sumnje da su se u radnjama i postupanju četiri policijska službenika stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl.166a, st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U jednom slučaju, Izvještaj o izvršenim provjerama pritužbe, sa spisima predmeta, dostavljen je Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika, zbog postojanja sumnje da je postupanje policijskog službenika bilo u suprotnosti sa Kodeksom policijske etike.

U preostalih 40 slučajeva, pritužbe su ocijenjene neosnovanim, jer u sprovedenim postupcima kontrola nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

Međutim, i pored te činjenice izvještaji sa spisima sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još