Globalna trgovina bi mogla gubiti do deset milijardi sedmično zbog blokade Sueckog kanala

 Globalna trgovina bi mogla gubiti do deset milijardi sedmično zbog blokade Sueckog kanala

Blokada saobraćaja u Sueckom kanalu zbog nasukanog velikog kontejnerskog broda mogla bi koštati globalnu trgovinu između šest i deset milijardi USD sedmično, pokazala je studija njemačke osiguravajuće kuće Allianza.

Svaka sedmica blokade mogla bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine oko 0,2 do 0,4 postotna boda, pokazala je studija najvećeg evropskog osiguravajućeg društva, prenosi SEEbiz.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Ove sedmice pridružila im se i blokada tranzita kroz Suecki kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prevoz tereta Ever Givena.

„Problem je što je blokada Sueckog kanala kap koja je prelila čašu za globalnu trgovinu”, napisali su autori studije.

Oni su upozorili da su prvo, rokovi isporuke robe produženi od početka godine i sada su u Evropi duži nego što su bili kada je pandemija covida-19 bila u punom jeku.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) situacija je još gora i robi treba dvostruko više vremena da stigne do naručioca, pokazala je studija, budući da su se zalihe iscrpile u očekivanju jačanja potražnje koju bi trebalo da podstakne izdašan paket fiskalnih podsticaja predsjednika Joea Bidena.

Uprava Sueckog kanala intenzivirala je nastojanja da odsuče brod i oslobodi važnu globalnu prometnu rutu čija je blokada značajno podigla vozarine za tankere i poremetila globalne lance nabavke.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još