Generator B: Predstavljeno idejno rješenje za otvorenu galeriju na barskom šetalištu

 Generator B: Predstavljeno idejno rješenje za otvorenu galeriju na barskom šetalištu

Osam mladih arhitekata iz Bara i Podgorice, članova NVO Urbar, okupilo se oko projekta Generator B, sa ciljem i željom da oplemene i aktiviraju deset zapuštenih i nedovoljno upotrijebljenih javnih površina u našoj opštini. Barani su do sada bili prilici da vide idejna rješenja igrališta iza OŠ „Jugoslavija“, zelene površine ispred pošte u Sutomoru, skloništa u Ulici Jovana Tomaševića i parka i igrališta preko puta Doma kulture, a nedavno su talentovani mladi autori, koji ovaj projekat realizuju uz podršku Opštine Bar, predstavili i idejno rješenje otvorene galerije na Šetalištu kralja Nikole.

U realizaciji ovog idejnog rješenja, osim članova NVO Urbar – Lare Dabanović, Saše Đurišić, Andree Pajković, Gavrila Vukovića, Miloša Bukilića, Tamare Marović, Miloša Gačevića i Nataše Janković, učestvovala je i arhitektica Selma Bulić.

Galerija na otvorenom, kako je predviđeno ovim idejnim rješenjem, nalazila bi se na početnom dijelu obale Šetališta kralja Nikole, inače dugom dva kilometra.

„Zahvat je podijeljen na 11 djelova, koji predstavljaju 11 najvećih plaža barske opštine i čije razdjelnice preuzimaju oblik obalskih linija tih plaža. Svaki od djelovaje sačinjen od kompozitnog materijala „teraca“ (terazzo), kojeg čine komadi lokalnog kamena sa tih plaža i vezivnog cementa. Time se stvara mozaično popločanje, srednje uglačano, što sprječava klizanje i pruža otpornost spoljašnjim uslovima, U zavisnosti od boja kamena koji dominira na konkretnim slučajevima, moguće je dodati boju u cement, kako bi se postigli različiti vizuelni efekti“, navode autori, dodajući da na taj način popločanje postaje stalni eksponat otvorene galerije, gdje se posjetioci mogu edukovati o barskim plažama, što pomaže njihovoj turističkoj promociji.

Idejnim rješenjem predviđeno je postavljanje galerijskih panela, klupa, kao i parking mjesta za bicikla na početku i kraju otvorene galerije, sa ciljem promocije korišćenja ovog prevoznog sredstva. U periodu kada nema aktuelne izložbe, svaki od panela, montažnog karaktera i sa metalnom konstrukcijom, može poslužiti kao turistički vodič o plažama.

„Na postojećim postamentima za palme u kružnim oblicima predviđa se montiranje klupi za jednu iki više osoba, kako bi se posjetiocima pružio udobniji boravak. One su postavljene na različitim pozicijama, ka moru, ka izložbi ili ka drugom krugu“, obrazlažu autori.

Takođe, predviđeno je da se pomenute klupe prave od reciklirane kuvane plastike izvađene iz mora, pa na ovaj način igraju višestruku ulogu – kao mjesta za sjedjenje i okupljanje i kao eksponati koji opominju na značaj ekološkog i održivog pristupa odnosu čovjeka prema okolini.

„Takođe, kante za smeće su podijeljene na djelove za papir, plastiku i staklo, kako se pomovisala reciklaža“, zaključuju autori.

Osluškujući mišljenje Barana, Generator B je prošle godine sproveo i anketu, koja je pokazala da građani najnestrpljivije iščekuju izgradnju igrališta iz OŠ „Jugoslavija“, pa je i Opština Bar budžetom za ovu godinu izdvojila sredstva za realizaciju ovog idejnog rješenja.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još