Francuska zatvara granice za zemlje van EU

 Francuska zatvara granice za zemlje van EU

Francuski premijer Žan Kasteks saopštio je da će od sjutra Francuska zatvoriti svoje granice prema zemljama koje nijesu članice Evropske unije (EU).

Ulazak u Francusku iz zemalja van EU biće dozvoljen samo u slučaju krajnje nužde, a zabrana putovanja je pokušaj da se ograniči širenje novih sojeva koronavirusa i da se spriječi uvođenje novog zaključavanja u toj državi.

Svi posjetioci iz EU moraće da imaju negativan PCR test pri ulasku u Francusku.

„Znamo teške posljedice blokada. Razmatrali smo podatke iz proteklih nekoliko dana i smatramo da još imamo šansu da izbjegnemo novu blokadu“, naglasio je Kasteks, prenosi Tanjug.

On je dodao da će sljedećih nekoliko dana biti odlučujući u pogledu mogućih novih ograničenja.

Kasteks je rekao da će biti dozvoljeno samo osnovno putovanje u i iz zemalja koje nijesu članice EU, a svi dolasci u Francusku iz bloka, osim prekograničnih radnika, moraće da pokažu negativan PCR test.

U pokušaju da zaustavi broj novih infekcija, Kasteks je rekao da će veliki tržni centri biti zatvoreni od nedjelje i da će biti pojačano sprovođenje trenutnog policijskog časa.

„Biće mobilisano više policije da provjerava nepoštovanje policijskog časa, organizaciju tajnih zabava i ilegalno otvaranje restorana“, istakao je on.

S obzirom na to da su škole i prodavnice i dalje otvorene, a restorani i barovi zatvoreni, Francuska ima manje ograničenja od nekih evropskih susjeda.

U Francuskoj je u petak koronavirusom zaraženo još 22.858 osoba, čime je broj oboljelih od COVID-a 19 povećan na 3,15 miliona.

Foto: Ilustracija

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još