Folklor izdvaja odsustvo konkurencije i zavisti jednih prema drugima

 Folklor izdvaja odsustvo konkurencije i zavisti jednih prema drugima

Kulturno-umjetničko društvo „Jedinstvo“ osnovano je davne, 1910. godine, ukazom Kralja Nikole I, i to kao pjevačko društvo „Bratimstvo“. Kraljev ukaz bio je povod za organizovanje osnivačke sjednice na kojoj je za prvog predsjednika Društva izabran oficir Savo Dabanović. Ove godine „Jedinstvo“ slavi jubilej, 110 godina postojanja, a tim povodom za Vikend novine govorio je umjetnički rukovodilac KUD-a „Jedinstvo“ Ognjen Vučević.

„Društvo je na istoj sjednici dobilo i potpredsjednika, telegrafistu Marka Đuraškovića, sekretara, učitelja Nika Novakovića i blagajnika, činovnika Saida Divanovića. U svojevrsni upravni odbor izabrani su pop Vaso Vukotić, opat Metod Radić, činovnik Tomo Zagarčanin, sudija Derviš Omerbašić kao i trgovac Mitar Iličković. Kada je riječ o rukovodiocima tadašnjeg Društva ističe se ime prvog horovođe Vlada Černje, muzičara iz Rijeke. Godine po osnivanju su bile skromno popunjene aktivnostima ali sa velikim entuzijazmom se radilo i zabilježena su dva nastupa hora i jedan pozorišni komad, a 1911. godine je u sklopu Društva oformljena i gradska muzika“, počinje razgovor za Vikend novine Vučević.

U vijek i duže dugom postojanju teško je izdvojiti najznačajnije momente, ali najdraži i kao najveća dostignuća ostaju događaji u Baru, gdje su koncerti KUD „Jedinstva“ neizostavan dio maltene svih kulturnih dešavanja.

„Pored toga ne mogu a da ne pomenem ‘Spičansku svadbu’ i njen novi život koji smo joj udahnuli uz koreografa Žarka Đurovića i nemjerljiv doprinos danas, nažalost pokojne predsjednice Društva Vjere Kovačević. U ovom nizu aktivnosti svoje mjesto nalaze i momenti u kojima smo predstavljali svoj grad i državu u inostranstvu. Tako smo 2013. godine bili gosti grada Kurska i imali tu čast da otvorimo manifestaciju u slavu obilježavanja sedamdeset godina od slavne Kurske bitke, a 2015. godine smo kao predstavnici Balkana i Crne Gore jedanaest dana boravili u Krakovu na najvećem festivalu folklora u Evropi ‘Malopolska 2015’. Želimo istaći da smo izuzetno zadovoljni time što smo prethodnih par godina uz lokalnu turističku organizaciju Bara i NTO Crne Gore imali priliku da na sajmovima turizma predstavimo našu tradiciju i kulturu u Sloveniji, Slovačkoj i tako dalje“, priča Vučević.

Jedan od najpoznatijih projekata – „Spičanska svadba“, Foto: Privatna arhiva

Društvo je, ističe naš sagovornik, sa radom pauziralo samo u nekoliko navrata i to u ratnim godinama.

„Naime, Društvo je u Balkanskim ratovima bilo u Primorskom odredu, dok je u Prvom svjetskom ratu bilo u Lovćenskom odredu. Još jedan važan prekid bio je u toku Drugog svjetskog rata. U modernije vrijeme Društvo nije imalo značajnijih prekida u radu“, navodi Vučević.

Foto: Privatna arhiva

U godini jubileja članovi KUD „Jedinstva“ morali su svoje aktivnosti, nažalost, smanjiti na minimum.

„Rad je sveden na ono najosnovnije, a to su probe svih sekcija sa ciljem održavanja programa kada se za to steknu uslovi. No, to ne znači da je to mali posao. U ovom periodu, od kada se može raditi u manjim grupama, postavljena je nova koreografija i to su ‘Igre iz Makedonije’“, kaže Vučević i dodaje da, ako se za to stvore uslovi, KUD će ostvariti nekoliko ciljeva.

„To su cjelovečernji koncert, kojim bi se obilježio jubilej, izložba narodnih nošnji iz fundusa KUD-a, kao i još jedna izvedba ‘Spičanske svadbe’. Ipak, ostavljamo i malo prostora da neki od ovih programa ne budu baš u ovoj godini jer je i sledeći naš rođendan u znaku lijepih cifara, 111“, naveo je Vučević.

„Jedinstvo“ danas radi u nekoliko sekcija – folklorna, horska, muzička i broji oko 150 članova u više uzrasta, a na repertoaru su igre i pjesme svih naroda bivše Jugoslavije na šta su u društvu, kako kaže Vučević, izrazito ponosni.

Sa koncerta „KUD ‘Jedinstvo svom gradu'“, Foto: Privatna arhiva

„Često nam se dešava da sretnemo sa kolegama iz drugih država i da mi njihove igre i pjesme znamo a da to nije slučaj obrnuto“, kazao je Vučević.

Na kraju, na pitanje zašto se bavljenje foklorom odvaja od ostalih aktivnosti kojima djeca i mladi mogu da se bave, naš sagovornik kaže da je mlađim generacijama potreban ovakav vid socijalizacije, jer je u pitanju jedan potpuno drugačiji pristup druženju i životu.

„U KUD-u su svi jednaki i imaju isti cilj“, Foto: Privatna arhiva

„Bez želje da umanjim značaj bavljenja bilo kojim drugim vidom aktivnosti folklor izdvaja odsustvo konkurencije i zavisti jednih prema drugima. Tu smo svi jednaki sa istim ciljem. I taj vid druženja od mladih ljudi stvara sposobne i odvažne jedinke koje se pozitivnim ponašanjem izdvajaju od drugih. Naš polukrug i energiju koju on širi preporučio bih svima kao izvjesnu terapiju kojom se postaje bolji i sposobniji čovjek“, zaključio je Vučević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja