Evropska komisija odobrila ugovor sa „Kjurvakom” za kupovinu vakcina

 Evropska komisija odobrila ugovor sa „Kjurvakom” za kupovinu vakcina

Evropska komisija odobrila je ugovor sa evropskom farmaceutskom kompanijom „Kjurvak” koji predviđa početnu kupovinu 225 miliona doza vakcine protov kovid 19, uz mogućnost dostavljanja dodatnih 180 miliona doza kada se vakcina pokaže kao sigurna i efikasna.

Predsjednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen kaže da je EK do sada obezbijedila 1,2 milijarde doza potencijalne vakcine protiv kovida i naglašava da se kroz instrument Kovaks radi na obezbjeđivanju vakcina za druge zemlje sa manjim i srednjim prihodima kako bi se osiguralo da svima brzo budu dostupne kvalitetna i bezbjedne vakcine.

Ugovor sa kompanijom „Kjurvak” je peti ugovor koji je Komisija potpisala u ime zemalja članica sa farmaceutskim kompanijama u cilju obezbjeđivanja širokog asortimana vakcina koje će se proizvoditi u Evropi.

Prethodno su potpisani ugovori sa „Astrazenekom”, „Sanofijem”, „Jansen farmaseutika” i „Fajzerom”.

Završeni su i preliminarni razgovori o nabavci 160 miliona doza vakcine koju će proizvoditi kompanija „Moderna”, a koja je do sada u kliničkim ispitivanjima pokazala 94,5 posto uspješnosti.

„Ovaj raznoliki portfolio vakcina obezbijediće da se Evropa dobro pripremi za vakcinaciju, kada se pokaže da su vakcine sigurne i efikasne. Države članice takođe mogu odlučiti da vakcinu doniraju zemljama sa nižim i srednjim prihodima ili da je preusmjere u druge evropske zemlje”, navode u Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja