Epidemiološkinja Božović i doktor Tomović preporučuju AstraZeneka vakcinu

 Epidemiološkinja Božović i doktor Tomović preporučuju AstraZeneka vakcinu

Epideiološkinja Marija Božović i doktor KCCG Filip Tomović preporučuju vakcinaciju kao najbrže i najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv pandemije.

„Evropska agencija za lekove I medicinska sredstva kao  I Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva oglasile su se 18. Marta kada su potvrdile da prednosti COVID-19 vakcine AstraZeneca i dalje znatno nadmašuju rizike. Nakon rigoroznog naučnog pregleda  regulatorne agencije su  zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije. Ispitivanja su i dalje u toku, ali za sada uzročno-posledična veza sa vakcinom nije utvrđena. Poznato je da se tromboembolijski događaji često javljaju. Venska trombembolija je treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou“, kaže Božović. 

Ona navodi da je u opsežnim kampanjama vakcinacije rutinski da države signaliziraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije.

„To ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali je dobra praksa istražiti ih. To takođe pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da su uspostavljene efikasne kontrole“, dodaje ona. 

Svjetska zdravstvena organizacija takođe smatra da su koristi vakcine AstraZeneca veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi.

„Vakcinu protiv COVID-19 AstraZeneca zajednički je izumeo Univerzitet u Oxfordu i njegova kompanija koja se izdvojila, Vaccitech. Vakcina koristi virusni vektor  zasnovan na oslabljenoj verziji virusa prehlade (adenovirus) koji uzrokuje infekcije šimpanzi I u sebi  sadrži genetski materijal proteina spike virusa SARS-CoV-2. Nakon vakcinacije, naše telo dobija signal I proizvodi površinski spike protein, koji priprema imunološki sistem da u kasnijem kontaktu sa virusom SARS-CoV-2 reaguje na pravi način. Vakcina je dobila uslovnu dozvolu za stavljanje u promet ili upotrebu u hitnim slučajevima u više od 70 zemalja na šest kontinenata, dok se putem COVAX mehanizma  taj broj uvećava do čak 142 države. Sigurnost vakcine je najveći prioritet, iz tog razloga se prate sve preporuke kako Evropskih tako I regulatornih agencija širom sveta, a u ovom slučaju one jasno potvrđuju da se vakcinacija nastavi jer je vakcina bezbjedna i efikasna“, poručuje Božović. 

Tomović se, kako kaže, odlučio za vakcinu kompanije AstraZeneca, pošto kao ljekar u potpunosti vjeruje u njeno zaštitno dejstvo.

„To je vakcina koja trpi konstantnu medijsku pažnju i kritike, a uprkos tome dobija pozitivno mišljenje regulatornih organa (WHO i Evropske agencije za ljekove), koji savjetuju njenu primjenu“, zaključuje on. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još