Dr Jovićević: Početak imunizacije protiv COVID-19 vodi nas ka „svijetlu na kraju tunela“

 Dr Jovićević: Početak imunizacije protiv COVID-19 vodi nas ka „svijetlu na kraju tunela“

Foto: PR Centar

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je prije tačno godinu dana. Iza nas je, u svakom pogledu, jedna teška godina, ali na „prvoj liniji fronta“ sve vrijeme bili su zdravstveni radnici koji su, sa željom i u cilju da zaštite zdravlje i živote svih nas, neprekidno pružali nadljudske napore. Odnos građana prema virusu išao je iz krajnosti u krajnost – od početnog straha i apsolutnog poštovanja svih mjera do maltene potpune „opuštenosti“ i ignorisanja izvještaja koji sada kažu da je od početka epidemije od posljedica koronavirusa u Crnoj Gori preminula čak 1151 osoba, a zaraženo je bilo više od 85 hiljada. O tome kako je prethodna godina izgledala za one koji se svakodnevno bore sa Covidom, da li smo i kada pravili greške i kada ćemo ugledati „svijetlo na kraju tunela“ za Portal Bar govori dr sci.med. Ljiljana Jovićević, specijalista epidemiologije u ZU Dom zdravlja Bar.

Dr Ljiljana Jovićević, Foto: Privatna arhiva

“U januaru 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija je COVID-19 (teški akutni respiratorni sindrom uzrokovan novim koronavirusom) proglasila javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja. Svijet se suočio sa uzročnikom zarazne bolesti čiji je infektivni potencijal bio mnogo veći nego što se činilo na samom početku pandemije. Prvi slučaj obolijevanja od COVID-a u Crnoj Gori dogodio se 17.03.2020. godine i od toga dana oboljelo je ukupno 84700 lica, od kojih je bitku sa virusom izgubilo 1151”, podsjeća dr Jovićević.

Neočekivani razvoj epidemiološke situacije sa velikim brojem oboljelih, hospitalizovanih i preminulih pacijenata, zahtevao je, kako ističe naša sagovornica, ulaganje maksimalnih napora zdravstvenog sistema kako bi se pružio adekvatan odgovor i zaštitilo zdravlje i životi građana.

“Prethodni period obeležila su mnogobrojna ograničenja i prilagođavanja novonastaloj situaciji  koja su se negativno odrazila na sve sfere života, prije svega na zdravlje i društveno-ekonomski status građana”, navodi.

Na početku epidemije, svi smo bili “prikovani” uz ekrane, čekajući novosti o broju zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa. U nekom trenutku, taj strah je nestao. Dr Jovićević kaže da je, kao i uvijek kad se radi o nečem novom i nepoznatom, na početku strah  najizraženiji. “Prolongiranje pandemije i dostupnost naučno provjerenih informacija o uzročniku ove, do sada nepoznate bolesti, pored zabrinutosti i straha za svoje i zdravlje svojih najbližih, doveli su do toga da prihvatimo novi način života i rada koji podrazumijeva neprekidnu primjenu i poštovanje preventivnih mjera. Razvijanje novih terapijskih protokola i početak imunizacije protiv COVID-19  su svakako uticali na smanjenje straha i neizvesnosti”, ističe dr Jovićević.

Vakcinacija u DZ Bar počela je 15. marta, Foto: Dom zdravlja Bar

Nedavno su predstavnici najviših zdravstvenih institucija kazali da “vide svijetlo na kraju tunela”. Jovićević podsjeća da se u poslednjih godinu dana na globalnom nivou ulažu ogromni napori kako bi se ugledalo “svijetlo na kraju tunela”, ali da je nepredvidivi razvoj epidemiološke situacije mnogo puta demantovao prognoze stručne javnosti.

“Okončanje epidemije korona virusa možemo očekivati u momentu kada na nivou država bude postignut kolektivni imunitet i kada poštovanje protivepidemijskih mjera bude imperativ u ponašanju svakog pojedinca”, ističe epidemiološkinja u barskom Domu zdravlja.

U toku prethodnih godinu dana sa raznih strana imali smo prilike da čujemo i izjave poput – “Virus ne postoji” ili “To je politička igra”. Dr Jovićević da “negacija postojanja virusa i svrstavanje aktuelne epidemiološke situacije u “političke igre” svakako  predstavljaju  ogromnu opasnost po javno zdravlje, čija bi posledica bilo obolijevanje i gubljenje života građana”.

“Odgovor zdravstvenog sistema Crne Gore se od početka pandemije zasnivao na strateškim dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije i drugih javnozdravstvenih autoriteta, baziranih na naučnim dokazima i dostignućima savremene medicine, bez osvrta na ove ili slične insinuacije”, pocrtava dr Jovićević.

Poslije godinu dana borbe sa virusom, dr Jovićević kaže da je, kao i sve njene kolege, jako brzo shvatila da se radi sa opasnim i vrlo nepredvidljivim neprijateljem.

“Upoznavanjem karakteristika uzročnika bolesti, došlo se do saznanja na koji način se možemo najefikasnije zaštiti. Početak imunizacije protiv COVID-19, kao najefikasnije specifične preventivne mjere, vodi nas ka ‘svijetlu na kraju tunela’. Izbori koje pravimo u borbi protiv COVID-a, na nivou cjelokupne zajednice a prije svega na individualnom nivou, će odlučiti o kraju epidemije: poštujmo preporučene mjere prevencije i vakcinišimio se protiv COVID-19”, kaže dr Jovićević.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Baru je trenutno aktivno 548 slučajeva zaraze koronavirusom. Dr Jovićević ističe da broj novooboljelih i broj pacijenata koji se javljaju u COVID ambulantu Doma zdravlja Bar u poslednja dva dana pokazuje blagi trend opadanja.

“Uprkos tome, imajući u vidu ukupnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, moramo i dalje strogo poštovati protiv-epidemijske mjere kako bi se ovaj trend nastavio. Trenutna epidemiološka situacija u Baru i epidemiološke analize ukazuju na grupisanja oboljelih unutar pojedinih dijelova grada i unutar pojedinih firmi i organizacija, što ukazuje da se na tim lokalitetima nedovoljno poštuju preporuke koje podrazumijevaju društveno distanciranje i poštovanje neprikosnovenih mjera prevencije kao što su nošenje zaštititnih maski i održavanje higijene ruku i prostora”, ističe dr Jovićević, i zaključuje da i “pored toga, izolacija oboljelih i kontakata kao jedna od najefikasnijih mjera u sprječavanju širenja bolesti se mora striktno poštovati i ne treba da zavisi od kontrole nadležnih inspekcijskih i drugih službi već od svijesti građana”.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još