Dr Branka Purlija: U potpunosti smo spremni za masovnu vakcinaciju

 Dr Branka Purlija: U potpunosti smo spremni za masovnu vakcinaciju

ZU Dom zdravlja Bar u potpunosti je spreman za masovnu vakcinaciju, koja će početi odmah po prispijeću većeg kontigenta vakcina protiv koronavirusa u Crnu Goru. U proces masovne vakcinacije će, kako je za Portal Bar kazala direktorica ove ustanove dr Branka Purlija, biti uključeno oko 100 zdravstvenih radnika, a vakcinacija će se, kako je i ranije najavljeno, odvijati na dvije lokacije u gradu.

„Masovna vakcinacija će se odvijati na dva mjesta – u Sportskoj sali Gimnazije „Niko Rolović“ (7 punktova) i u Hotelu „Princess“ (5 punktova). U potpunosti smo spremni za masovnu vakcinaciju. Punktovi su u cjelosti spremni kada je u pitanju oprema, spremni smo i kadrovski. Pripreme su uključivale nabavke, uglavnom iz sredstava ZU DZ Bar, pleksiglasa, stolova, stolica, računara, frižidera… Koristim priliku da se zahvalim rukovodiocima Hotela ‘Princess’ i Gimnazije, kao i Goranu Lekoviću na nesebičnoj pomoći“, kazala je za naš portal dr Purlija.

Preporuka je da se mlađe osobe vakcinišu u Hotelu „Princess“

U proces masovne vakcinacije biće uključeno oko 100 radnika ZU DZ Bar koji će se smjenjivati.

Dr Purlija je objasnila i kako će izgledati proces masovne vakcinacije.

„Građanin treba da ponese zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, odnosno pasoš, ako je strani državljanin. Na jednu od dvije pomenute lokacije čekaće ga naše osoblje, koje će mu izmjeriti tjelesnu temperaturu i dezinfikuje ruke. Slijedi ubacivanje podataka u kompjuter, nakon čega će biti upućen na određeni punkt, kod ljekara. Punktovi su, naglasila bih, označeni brojevima. Nakon pregleda i uvida u zdravstveni karton, građanin se direktno upućuje kod medicinske sestre da se vakciniše, nakon čega dobija potvrdu o vakcinaciji. Nakon vakcinacije potrebno je ostati u prostoriji 15-20 minuta“, precizira dr Purlija, i dodaje da je zbog stepeništa u Hotelu „Princess“ preporučljivo da mlađe osobe idu tamo na vakcinaciju.

U proces masovne vakcinacije biće uključeno 100 zdravstvenih radnika

Ona smatra da nije potrebno da zaposleni građani uzimaju slobodan dan nakon vakcinacije, ali je važno da se u slučaju bilo kakvih tegoba bez odlaganja jave u DZ Bar.

Sa početkom masovne vakcinacije krenuće se i u kućne posjete, sa ciljem vakcinacije starijih nepokretnih pacijenata. Za stanovnike Ostrosa i Virpazara biće određen poseban termin za vakcinaciju.

„U toku određenih dana vikenda timovi naših ljekara i medicinskih sestara otići će u ove krajeve naše opštine kako bi se izvršila masovna vakcinacija“, navodi dr Purlija.

Na kraju, dr Purlija ima i poruku za naše sugrađane.

„Građanima poručujem da se poštuje njihova slobodna volja, a od istih očekujem da vjeruju u zdravstvenu pismenost kako bi ovu turističku sezonu dočekali u punom sjaju i koronu ostavili za nama“, zaključila je dr Branka Purlija.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još