Dr Barjaktarović Labović: Minimum osam čaša vode dnevno

 Dr Barjaktarović Labović: Minimum osam čaša vode dnevno

foto: privatna arhiva

U moru “savjeta” koji nam se svakodnevno serviraju sve više ljudi postaje zbunjeno i kad čašu vode popiti.
Od raznoraznih “preporuka” nastaju dileme “ ne piti vodu nakon obroka, ne piti tokom obroka…”
Na jednostavno pitanje – Kad piti vodu, dr Snežana Barjaktarović Labović specijalista higijene, supspecijalista dijetoterapije daje kratak odgovor – uvjek.

-Vodu pijemo uvjek. Nema zabrana po pitanju vode. Prije, posle, tokom, između obroka, ističe dr Barjaktarović Labović dodajući da je nedopustiva praksa pojedinih trenera da zabranjaju djeci da piju vodu tokom treninga.
-To je strašno. Treneri moraju znati šta je hidracija organizma, navodi doktorka.

Djecu treba od najmlađe dobi navikavati da piju vodu

-Novorođenče kad se rodi ima 85 % sadržaja vode i ova preporuka da djeca koja doje ne piju vodu jeste preporuka za afričke zemlje, a ne odnosi se na nas. Pedijatri pogrešno uče majke dojilje, da bebama ne daju vodu. Idealna hrana za bebe jeste majčino mlijeko i nikako ga ne treba zamjeniti vodom, ali bebi treba ponuditi i vodu. Beba zna da li je treba i koliko joj treba, kaže dr Barjaktarović Labović ističući “Mi smo inače postali dehidrirana nacija što ima velike posledice jer ni jedan organ ne može da radi ako nema dovoljno vode u sebi”.
-Većina organa u sebi ima oko 70 % vode i zbog toga vodu treba piti uvjek, kaže dr Barjaktarović Labović.

Da li piti toplu vodu našte srca?
-Ako bi trebali piti mlaku vodu, onda bi kaptirali termalne izvore za piće, a ne podzemne izvore. Naš organizam najbolje iskoristi vodu koja ima 10-14 Celzijusa, što je daleko od mlake vode. Dodavanje limuna ujutro u mlaku vodu je nebuloza. Limun je kiselina, vitamin C, topla voda ga uništava. Limunadu preporučujem, ali sa vodom od 10 -14 Celzijusa. Pozivam na zdrav razum, kaže dr Barjaktarović Labović naglašavajući minimum 8, optimum 10 i više čaša vode dnevno, bez dileme sa česme.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još