Dr Anders Jansen: Crna Gora uspješna u borbi protiv koronavirusa

 Dr Anders Jansen: Crna Gora uspješna u borbi protiv koronavirusa

Crnogorski zdravstveni sistem uspješno se bori sa COVID19 pandemijom o čemu svjedoči značajan pad broja zaraženih u odnosu čak i na Njemačku gdje se bilježi rast oboljelih, kazao je šef delegacije Instituta Robert Koh, dr Anreas Jansen .

Ekspertska delegacija Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke „Robert Koh“, prethodnih dana boravila je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Dr Jansen je, nakon posjete bolnicama i domovima zdravlja u cijeloj zemlji, naročito pohvalio rad zdravstvenih radnika i njihovu požrtvovanost u borbi protiv COVID19 infekcije.

“Naravno postoje stvari koje treba i popraviti, naravno vidimo da i u Njemačkoj postoje stvari koje treba popraviti. Trenutno imamo i veći broj slučajeva u Njemačkoj nego u Crnoj Gori, čak imamo i značajan rast broja zaraženih u Njemačkoj“, kazao je on.

Šef delegacije njemačkog epidemiološkog Instituta posebno je naglasio značaj poštovanja mjera tokom epidemije.

“Ono što svi treba da uradimo, i mi i vi, jeste da svako da svoj lični doprinos da se poboljša stanje jer od svih nas posebno zavisi. Dakle, od nas zavisi koliko ćemo sebe zaštiti, koliko ćemo poštovati mjere, a samim tim i koliko ćemo zaštiti svoju okolinu, svoje prijatelje, svoju porodicu i sve nas. A, mi to vidimo i u Njemačkoj, tj. vidjeli smo kada počne da opada broj zaraženih, ljudi se opuste, manje se pridržavaju mjera i odmah ponovo imamo rast oboljelih.“

Naglašavajući značaj poštovanja epidemioloških mjera, dr Jansen je pozvao građane na vakcinaciju kao najzanačajniju stratergiju u borbi protiv virusa.

“Dakle, sigurno još ovo ljeto i jesen moramo izdržati, moramo se pridržavati sve dok ne budemo dostigli zadovoljavajući broj vakcinisanih jer ustvari vakcina sada jeste jedino sredstvo koje nam služi i koje nam može pomoći u ovome. Dakle, to vidimo i na međunarodnom nivou, i u Njemačkoj i u vašoj zemlji.“

Nakon obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, dr Jansen je pohvalio Strategiju Vlade Crne Gore o imunizaciji i izrazio spremnost za zajedničko djelovanje i pomoć na svim nivoima kako bi pandemija bila zaustavljena.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još