Događaji u Baru koji su obilježili godinu za nama

 Događaji u Baru koji su obilježili godinu za nama

Prvi dani januara povod su i prilika da se osvrnemo na godinu koja je za nama. Izvjesno je da ćemo prošlu, 2020., pamtiti kao najblaže rečeno – posebnu, zbog pandemije koronavirusa, a Portal Bar priredio je pregled najvažnijih dešavanja na teritoriji naše opštine.

Godinu koju smo sinoć ispratili pamtćemo, izvjesno, prije svega po pandemiji koronavirusa. “Distanca, ruke, maska” – možemo reći da to ostaje i slogan 2020. godine. Osim te, od marta pa sve do zadnjeg dana decembra pridržavali smo se drugih mjera koje su propisivala nadležna tijela u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, što ćemo do daljnjeg i nastaviti. Prema sinoć objavljenim podacima, od početka juna se u našem gradu od koronavirusa oporavilo 1495 osoba, a nažalost preminulo 59 pacijenata.

Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images

Upečatljive ostaju i litije i molebani koje su vjernici Srpske pravoslavne crkve organizovali u znak protesta nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litije su priređivane svake nedjelje, do marta, kada se prekidaju zbog epidemioloških mjera i nastavljaju na drugačiji način – „internet litije“, auto-litije… Svaki od priređenih molebana okupljao je više hiljada vjernika.

Foto: Bar na dlanu

Budući da je Bar lučki i primorski grad turizam ostaje glavni izvor prihoda za većinu naših sugrađana. Nažalost, ovako lošu sezonu turistički radnici ne pamte. Broj gostiju koji su ove godine posjetili našu zemlju ne iznosi ni dvadeseti dio u odnosu na sezonu od 2019. godine. Sa idejom i misijom oporavka turizma TO Bar priprema Strategiju razvoja za period do 2026.godine, koja bi do ljeta trebala biti predstavljena javnosti.

Foto: sharemontenegro.me

Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, uprkos pandemiji, urađeno je dosta. Izdvaja se svakako izgradnja nadvožnjaka ka Bjelišima, investicija vrijedna 1,6 miliona eura, koja će svoju punu svrhu dobiti nakon izgradnje priključne saobraćajnice i kružnog toka, čija je izgradnja planirana u godini pred nama.  Počelo se i sa rekonstrukcijom šetališta u Sutomoru, a završena je i Kuća maslina, čije svečano otvaranje željno iščekuju maslinari iz Bara, države, ali i šire. Ponuda za naše najmlađe sugrađane upotpunjena je izgradnjom parka ispred Soho Sitija.

Foto: Opština Bar

Najveća kulturna manifestacija u gradu Barski ljetopis održana je u drugačijim uslovima. Ove godine ljetopis je, zbog epidemiološke situacije, trajao 21 dan, tokom kojih je realizovano 26 programa.

Sa zatvaranja Barskog ljetopisa

Košarkaši “Mornara” ostaju i dalje ponos grada. U finalu uspješne sezone plasirali su se u Top 16 grupu Euro Kupa. Osim KK “Mornar” ne smijemo zaboraviti ni uspjeh Vladimira Mijača na evropskoj karate sceni. Mijač je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, koje je održano početkom februara u Budimpešti.

Foto: Budućnost Voli
Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja