Dodijeljene diplome nakon završene online škole o evropskom demokratskom građanstvu

 Dodijeljene diplome nakon završene online škole o evropskom demokratskom građanstvu

Oko 50 mladih iz  Crne Gore završilo je online školu o evropskom demokratskom građanstvu, koja je imala za cilj da im približi EU, njene principe i vrijednosti, kao i da ih motiviše da preuzmu aktivniju ulogu u svojoj zajednici. Polaznicima Online škole o evropskom demokratskom građanstvu dodijeljene su diplome u organizacji Evropske unije u Crnoj Gori.  Diplome su uručili šef Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije Rikardo Seri i tim lider EU info centra Mirko Bošković.

Igor Martinić i Nikolina Radusinović: Škola je bila jako korisna

 Igor Martinić (18)  iz Bara kaže da mu se najviše dopala dobra organizacija škole, a riječ kojom bi je opisao je – zabava.

„Dopalo mi se što smo učili o novim stvarima na zanimljiv način. Radili smo različite projekte i zbog toga smo morali da učimo nove programe, pa sada znam da kreiram postere i flajere i pripremam prezentacije. Nove vještine mogu da primjenim tokom volontiranja, kojim se inače bavim“, kaže mladi Baranin.

Sedamnaestogdišnja gimnazijalka Nikolina Radusinović iz Podgorice je nakon dodjele diploma kazala da znanja koja je stekla može da primjenjuje tokom cijelog života.

„Škola je bila jako korisna, jer smo naučli dosta novog o EU, ali i o mogućnostima za mlade,  što mi može koristiti u nastavku mog obrazovanja. Upoznala sam kvalitetne ljude, sa kojima sam pripremala veoma interesantne zadatke“, kaže ova mlada polaznica škole.

Ana Popović: Mladi su imali priliku da razvijaju kritičko mišljenje

 Idejni tvorac online škole Ana Popović iz EU info centra objasnila je da su mladi tokom pet  nedjelja trajanja semestra pohađali module koje su vodili njihovi mentori.

-Pored Evropske unije, mladi su imali prilike i da se upoznaju sa pojmovima koji su preduslov da postanu aktivni u svojoj zajednici, kao što je socijalna inkluzija, edukacija i aktivna participacija. Iako online, metode koje smo koristili dale su im prostor za diskusiju o aktuelnim temama, da iznesu svoje mišljenje, a samim tim razbiju predrasude i stereotipe i razvijaju kritičko mišljenje, objasnila je Popović.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još