Dnevni boravak za starija lica unaprijeđuje sistem socijalne zaštite

 Dnevni boravak za starija lica unaprijeđuje sistem socijalne zaštite

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević posjetili su danas prostorije Caritasa Barske nadbiskupije kako bi se upoznali sa aktivnostima i tokom realizacije zajedničkog projekta „Dnevni boravak za starija lica“, koji za cilj ima unaprijeđenje sistema socijalne zaštite za starije osobe.

Direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović poželio je dobrodošlicu uvaženim gostima i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Caritasa.

On je predstavio aktivnosti koje Caritas Barske nadbiskupije realizuje, kao i aktivnosti zajedničkog projekta.

„Bar je dobio specijalizovan servis, koji je na usluzi starijm ljudima , kapaciteta za 30 ljudi. Posebna vrijednost projekta je licenciranje ovog servisa jer će na taj način postati dio sistema socijalne zaštite što će omogućiti njegovu stabilnost“, rekao je Đelović.

Raičević pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što je opština partner na ovako značajnom projektu.

„Veoma sam zadovoljan dosadašnjom realizacijom projektnih aktivnosti i želim da istaknem da će opština Bar i u budućnosti nastaviti da podržava rad Caritasa ne samo kroz zajedničke projekte već i kroz finansijsku i administrativnu pomoć za funkcionisanje ovako značajnog servisa kakav je dnevni boravak za starije“, rekao ke Raičević.

On je posebnu zahvalnost uputio delegaciji Evropske unije što je prepoznala važnost da se jedan ovakav projekat realizuje baš u barskoj opštini.

Oana Kristina Popa istakla je da je njena misija da približi Evropsku uniju ljudima, a da Caritas Barske nadbiskupije realizacijom ovakvih projekata tome direktno i doprinosi. Ona je kazala da je zadovoljna što uprkos pandemiji izazvanoj korona virusom, dnevni boravak funkcioniše i što stariji na raspolaganju imaju određene vidove podrške.

Projekat „Dnevni boravak za starije osobe u Opštini Bar“ je podržan kroz poziv za dodijelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite”, koji je dio Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu a koji se finansira od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore.

Vodeći partner na projektu je Caritas Barske nadbiskupije, dok je Opština Bar partner. Ukupna vrijednost projekta je 188.428,07 eura a projekat će trajati do marta 2022. godine.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još