Đurović – Srpski narod mora biti ravnopravan sa drugim narodima u otadžbini Crnoj Gori

 Đurović – Srpski narod mora biti ravnopravan sa drugim narodima u otadžbini Crnoj Gori

Nakon što je premijer Zdravko Krivokapić podnio ostavku na poslaničku funkciju, u skupštinskim  klupama  Parlamenta je Baranin  Dejan Đurović iz Nove srpske demokratije. Za Portal Bar, Đurović kaže da srpski narod mora biti ravnopravan sa drugim narodima u otadžbini Crnoj Gori, biti u sistemu odlučivanja, navodeći da je od strane bivše vlasti bio doveden do položaja naroda „drugog reda“. Đurović ističe da  osnovni prioritet Skupštine svakako mora biti kontrola izvršne vlasti, kao i stvaranje  zakonskih i drugih preduslova za ekonomski razvoj države.

U Parlamentu,  zalagaće se za ravnomjeran  razvoj sjevera i juga, kao i decentralizaciju Crne Gore.  Prema riječima Đurovića, poboljšanje kvaliteta života, razvojni budžet, sigurna i zdrava ekonomija prijeko su potrebni Crnoj Gori.  

Đurović se politikom bavi 30-tak godina, u više mandata bio je odbornik u Skupštini opštine Bar.

– Nekoliko je  prioriteta koji će biti u mom fokusu u narednom periodu, u toku trajanja mandata u crnogorskom parlamentu. Prva i najvažnija obaveza svakako će biti ukidanje nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. O ovom Zakonu je već uglavnom sve rečeno i po mom dubokom uvjerenju isti mora što prije biti stavljen van snage, a  ja ću za to sa zadovoljstvom glasati. Položaj srpskog naroda, srpskog jezika i srpske kulture biće posebno u sferi mog interesovanja kao poslanika u Skupštini CG. Progonom koji je doživljavao od strane bivše vlasti, srpski narod je u Crnoj Gori doveden do položaja naroda „drugog reda“. Ova istorijska nepravda koja je nanesena mom narodu mora biti ispravljena. Srpski narod mora biti vraćen u sistem odlučivana i učinjen ravnopravnim sa drugim narodima u njegovoj otadžbini Crnoj Gori. U tom smislu dobri odnosi sa svim zemljama u regionu su jako bitni, ali posebno naglašavam bratsku saradnju sa Republikom Srbijom, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, poboljšanje kvaliteta života, razvojni budžet i sigurna i zdrava ekonomija prijeko su potrebni Crnoj Gori.  Skupština mora stvoriti zakonske i druge preduslove za ekonomski razvoj države.

– Trudiću se da tome dam svoj doprinos. Ravnomjerni razvoj sjevera i juga, briga o svim crnogorskim opštinama i posebno decentralizacija Crne Gore su bitni za za već pomenuti privredni uspjeh naše drzave. O tome ću, posebno voditi računa, naveo je on.

Ipak, osnovni prioritet Skupštine, ističe Đurović, svakako mora biti kontrola izvršne vlasti.

– Kao što poslanici odgovaraju pred građanima koji su ih birali, tako i premijer i ministri moraju odgovarati parlamentu koji ih je birao. Nekritičko dizanje ruku za svaki predlog koji dođe iz redova izvršne vlasti mora biti prošlost. Nezavisno odlučivanje o radu Vlade CG je pravo i obaveza svakog poslanika ponaosob. To je temelj demokratije. Trudiću se da svoju dužnost prema građanima Crne Gore obavljam savjesno i odgovorno, ne zaboravljajući da dolazim iz Bara, zaključio je Đurović.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja