Đuričić: Obezbijeđene maksimalne količine vode, od danas na snazi zabrana nenamjenskog trošenja vode za piće

 Đuričić: Obezbijeđene maksimalne količine vode, od danas na snazi zabrana nenamjenskog trošenja vode za piće

Foto: Sergej Zabijako

DOO Vodovod i kanalizacija Bar je, imajući u vidu da je potražnja uslijed zenita turističke sezone na maksimalnom nivou, a nastojeći da održi redovan i održiv sistem vodosnabdjevanja i odgovori izazovima prisustva velikog broja gostiju osiguralo dodatnih 30 litara u sekundi iz sistema regionalnog vodovoda, saopšteno je izvršni direktor ovog preduzeća Mladen Đuričić.

„Takođe, ističemo da su maksimalno angažovani i kapaciteti sa Orahovog polja gdje sva pumpna postrojenja funkcionišu konstantno u cilju poboljšanja i održanja stabilnog vodosnabdjevanja“, istakao je Đuričić.

Nakon uzimanja dodatnih količina vode iz sistema regionalnog vodovoda, trenutno se u sistemu vodosnabdjevanja raspolaže sa 506 litara u sekundi.

Nakon brojnih apela, u skladu sa Zakonom, uprava ovog preduzeća odlučila je da od danas zabrani nenamjensko trošenje vode za piće.

„To predstavlja naš krajnji napor da doprinesemo da uprkos nepovoljnoj hidrološkoj situaciji, opadanju nivoa vodoizvorišta, i nenamjenskoj potrošnji vode za piće obezbjedimo optimalnost u vodosnabdjevanju naših potrošača. Iako smo apelovali, molili i obaviještavali da se voda za piće ne troši nenamjenski prinuđeni smo takođe da obavijestimo naše potrošače da je u skladu sa Odlukom o vodosnabdjevanju na području Opštine Bar, imajući u vidu član 21 i član 58 ove odluke, od danas zabranjeno nenamjensko trošenje vode za piće i da će se primjenjivati restriktivne mjere prema potrošačima koji i dalje budu pijaćom vodom zalivali bašte, voćnjake, cvijeće, prali trotoare automobile i slično“, najavio je Đuričić.

U tom pravcu, organizovaće se posebne ekipe DOO Vodovod i kanalizacija Bar koje će vršiti kontrole samostalno i na osnovu prijava građana, i u skladu sa Odlukom o vodosnabjevanju preuzimati mjere privremene obustave (isključenja) sa mreže za neodgovorne pojedince.

„Jako nam je žao što smo u situaciji da primjenjujemo restriktivne mjere, ali smo u obavezi prema našim odgovornim potrošačima da suzbijemo ponašanje neodgovornih pojedinaca koji nanose štetu cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja. Takođe, želimo da se zahvalimo svim našim potrošačima koji se na racionalan i adekvatan način ponašaju i predstavljaju našeg najpouzdanijeg partnera u kreiranju održivog, efikasnog i stabilnog sistema vodosnabdjevanja“, zaključio je Mladen Đuričić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još