Đukanović sa Đonlješajem: Uzorna saradnja države i katoličke crkve

 Đukanović sa Đonlješajem: Uzorna saradnja države i katoličke crkve

Saradnja Crne Gore i katoličke crkve je uzorna, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović i ponovio želju da papa Franjo uskoro posjeti Crnu Goru, kada se za to stvore neophodne pretpostavke.

On je danas razgovarao sa nadbiskupom barskim i apostolskim upraviteljem kotorske biskupije, Rokom Đonlješajem i novoimenovanim buskupom kotorskim Ivanom Štironjom.

Đukanović je kazao da je zadovoljan prilikom da ugosti predstavnike katoličke crkve u Crnoj Gori i sa njima razgovara o pitanjima buduće saradnje države i katoličke crkve.

On je ocijenio da je ta saradnja uzorna i da se može unaprijediti na temeljima prepoznatog multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera crnogorskog društva.

Đukanović je podsjetio da se na prostorima Crne Gore vjekovima prožimaju neke od najvećih svjetskih religija, čijim je koegzistiranjem i iskrenim međusobnim poštovanjem različitosti izgrađen ambijent tolerantnosti koji su predano gradili crnogorska država i njeni građani.

„Poseban doprinos dala je katolička vjerska zajednica brigom za dobro čovjeka i dobro Crne Gore kao istinski građanske države“, poručio je Đukanović.

On je pozdravio misiju Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških i drugih pitanja.

Đukanović je kazao da je zadovoljan kvalitetom odnosa Crne Gore i Vatikana, i da cijeni zalaganje pape Franja za mir, pravdu, jednakost među ljudima, humanitarnu pomoć i vladavinu prava.

On je ponovio želju da papa Franjo uskoro posjeti Crnu Goru, kada se za to stvore neophodne pretpostavke.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom.

On je kazao da je spreman da pruži neophodnu podršku otvaranju rezidencijalnog predstavništva, Nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, kao još jedne potvrde bliskih i prijateljskih veza dvije države.

Đukanović je podsjetio na inicijativu za otvaranje Međunarodnog omladinskog ekumenskog centra u Prčnju, koje bi nosilo ime don Branka Sbutege.

On je, u susret sjutrašnjem ustoličenju kotorskog biskupa, Štironji uputio najsrdačnije čestitke, uz želje za uspješan rad u obostranom interesu, i zahvalio doskorašnjem biskupu Iliji Janjiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji.

Kako je saopšteno, Đonlješaj i Štironja su zahvalili Đukanoviću na izdvojenom vremenu za prijem, lijepe riječi i upućene čestitke povodom sjutrašnjeg ustoličenja.

Oni su ukazali na viševjekovno trajanje te vjerske zajednice u Crnoj Gori, navodeći da je katoličkoj crkvi izuzetno stalo ne samo za vjernike, već i za dobro države i njene stabilnosti, onako kako zaslužuje.

„Iskazali su punu podršku inicijativi da se u realnim rokovima ostvari istorijska posjeta Svetog oca Crnoj Gori i mogućem otvaranju Nuncijature u Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Zajednički je ocijenjeno da se pitanja vezana za slobodu vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica moraju razmatrati u dijalogu države sa svim vjerskim zajednicama, vrlo pažljivo i strpljivo na način da se dođe do najoptimalnijih rješenja, bez ishitrenih poteza, na inkluzivan način.

Đonlješaj i Štironja su pozvali Đukanovića da posjeti sjedišta katoličke crkve u Baru i Kotoru, što je, kako se navodi, prihvaćeno.

Sjutrašnjem činu ustoličenja Štironje u ime Đukanovića prisustvovaće savjetnik Srđan Spaić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još