Đukanović: Neću potpisati tužilačke zakone

 Đukanović: Neću potpisati tužilačke zakone

Predsjednik Milo Đukanović neće potpisati Zakon o državnom tužilaštvu.

„Danas ću vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje“, kazao je danas na Cetinju, a prenosi FOS MEDIA.

Đukanović je na godišnjoj konferenciji za medije ocijenio da je prioritet nove Vlade politički revanšizam i obračun sa pojedinicima, navodeći da je, zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema i anticivilizacijskih poruka, ugrožen i međunarodni ugled države. Poručio je da ni u snu neće podržati bilo kog diplomatu, koji je na bilo način radio i govorio protiv CG, te da oni koji su protiv obnove nezavisnosti nemaju moralno pravo da traže saglasnost da budu njeni predstavnici.

Poručio je da je naša obaveza je da stalno unapređujemo i branimo tekovine Dana nezavisnosti.

On je kazao da je CG stabilna multietnička zajednica, poštovan partner na međunarodnoj sceni. 

“Prvi put nakon 30 godina promijenjena je vlast. Prvi put izbore su priznali svi učesnici“, podsjetio je on. 

Govoreći o novoj Vladi kazao je da njen prioritet politički revanšizam i obračun sa pojedinicima, navodeći da je, zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema i anticivilizacijskih poruka, ugrožen i međunarodni ugled države.

Đukanović je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju kazao da je zabilježeno dosta poteza nove Vlade koji izazivaju podozrenje javnosti.

“Prioritet Vlade je politički revanšizam. Umjesto da se sistem unapređuje, on se razgrađuje“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, na sceni je obračun s pojedincima, od zdravstva, tužilaštva, do obrazovanja.

„Imamo ugrožavanje međunarodnog ugleda Crne Gore, kako zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema, tako i zbog anticivilizacijskih poruka“, kazao je Đukanović.

 “I to je pokazatelj demokratskog razvoja u proteklih 15 godina“, ukazao je Đukanović.

“Ne vidim drugačiju nego evropsku perpsektivu CG“, kazao je on.

„Očuvanje građanske i multietničke Crne Gore naš je glavni zadatak. Svi potezi i sve politike moraju biti usmjereni isključivo u tom pravcu. Sve ostalo je gubljenje vremena i lutanje balkanskim stanputicama, što ne smijemo i nećemo dozvoliti po bilo koju cijenu“, poručio je Đukanović.

Zamagljena evropska perspektiva regiona

“Dinaminizirana spoljna aktivnost CG na nivou predsjednika države. Imali smo vrlo živu spoljnopolitičku aktivnost i u CG. Sve skupa upućuje na zaključak da je region bio u fokusu i u CG i van nje. Usporavaje procesa proširenja je zamaglilo evropsku perspektivu regiona. Sve je otvorilo uticaj za alignih uticaj trećih zemalja, supostavljenih EU zemljama.  Moraćemo se ozbiljnije pozabaviti definisanje jasne strateške evorpske i proatlantske vizije. Najbolji mogući izbor CG i region je EU, vjerujem da je vima dovoljno eksprimentisanja života van EU kolosijeka. Ovakvo stanjezamagljene evropske perspektive otvara za aktueliziranje regrogradnih politika 90-tih godina. Nije riječ o “non-paperima“ već te ideje žive i sad“, kazao je Đukanović . 

On je kazao da određene grupe strijeme ka Velikoj Albaniji, Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj.

“Opasnost je uvećana, danas te politike imaju podršku iz određenih međunardonih krugova. Te države žele da ugroze evropski sistem vrijednosti“, naveo je on.

“Jedina i jasna brana je otvaranje jasne evropske perspektive država Zapadnog Balkana“, poručio je on.

Temeljni ugovor

“Vjerujem da smo svi u toku onoga što su javno saopštene ocjene, od vrha SPC do izvšrne vlasti u CG. Ja mislim da je dobro se institucionalizuje odnos države sa vjerskim zajednicama. Prethodne Vlade su puno radile, potisani su ugovori koji su sliješeni državni interesi CG Takav ugovor je ponuđen je i MCP, uslov je da se ta crkva registruje u CG, to je tada odbijeno, jer su postojali preči intersi, htjeli su da zaoštre odnose sa CG ,u nadi da će dovesti do promjene vlasti, to se i dogodilo, ali nada da će to obezbijediti ostvarivanje nekih interesa SPC u CG mimo ustavnog sistema je dalo lažno nadu. Niko nema pravo da ugrožava ustavni sistem države. Čuli smo premijera Krivokapića da je prdlog ugovora promijenje, i da su dvije odredbe tog ugovora suprotne Ustavu.  On je podsjetio dio javnosti je insistirao da se javnost upozna sa sadržajem ugovora. Vjerujem da Vlada niti bilo koji drugi organ neće pristati bilo kakvog ugovora kojim bi se urušavao ustavno-pravni sistem i nacionalni interesi CG. Pred nama je da pozdravimo napore da se potipise temeljni ugovor ali da budno pratimo taj proces“, kazao je Đukanović.

O ambasadorima

“Počeo je proces izbora ambasadora, imao sam priliku da dva puta razgovaram sa predstavnicima Vlade. Konsultativni proces je u toku, dobio sam predlog za 18 novih ambasadora, oko jednog broja smo se usaglasili, oko drugog se nismo složili, a vjerujem da se oko jednog dijela nećemo ni složiti ali smo pokazali spfemnost da dodatno razmislimo da se još jedan broju ambasadora obezbijedi saglasnost“, kazao je Đukanović 

 “Ni u snu neću podržati bilo kog diplomatu, koji je na bilo način radio i govorio protiv CG. Oni koji su protiv obnove nezavisnosti, oni koji suprotiv svih ostvarenja za ovih 15 godina nemaju moralno pravo da traže saglasnost CG da budu njeni predstavnici“, kazao je Đukanović.

„Vlast želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom“

Govoreći o zakonu o državnom tužilaštvu Đukanović navodi da vlast želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom, ali i ostalim granama vlasti, među njima i skupštinom.

„Nema dijaloga ni o čemu. Oni žele i kontrolu nad sudskom vlašću. DPS nema razloga ni za kakav strah od tužilačkih zakona. Mi mislimo da izmjene ugrožavaju Ustav, da se njima ruši naše partnerstvo sa Evropskom unijom. Venecijanska komisija je saopštila vrlo jasno u dva navrata što je neprihvatljivo. Sve to je brutalno ignorisano od vladajuće koalicije“, naveo je on.

Smatra i da postojeća većina neće biti dugog vijeka.

„Garancije za KAP nijesu oštetile Crnu Goru“

Kada je posrijedi KAP, Đukanović navodi da je danas u centru optužnice to što je vlada 2008. dala garancije da bi sačuvala svoju aluminijumsku industriju.

„Ne mogu čudu da se načudim da bilo ko može govoriti da je taj potez vlade, mislim na garancije oštetio Crnu Goru. Naprotiv on je pomogao Crnoj Gori i njenoj ekonomiji. KAP je spašen, što se pokazalo tokom prethodnih godina, dodao je Đukanović.

„Tužilaštvo se odlučilo da povuče neke poteze u vezi garancija, ali ja sam uvjeren da je to bio dobar potez Vlade“, ističe on.

O navodima spržene zemlja

“Pokušaj da se stvori jedna lažna slika o navodnoj neodrživosti CG. To se po mom uvjerenju radi jer se želi pribaviti alibi za neučinkovitost aktuelne vlasti. Oni koji govore o sprženoj ekonomiji svjedoče o svom sprženom umu i o svojim lošim namjerama, da CG ekonomski bace na koljena, da bi je takvu isporučili onima koji je odavno vrebaju kao svoj plijen. Vjerujem da CG ima jasno izgrađene elemente imuniteta da se ne ponovi scenario iz 1918“, kazao je Đukanović.

O bojkotu Skupštine, Leposaviću

“DPS ima izbor pred soobm da bojkotuje Skupštinu, odluku će donijeti i obavijestiti javnost. DPS je u Parlamentu ali ne ulazi u salu. Mi smo državotvorna partija, i to nas obavezuje da budemo i takva opozicija. Mi moramo da vodimo računa o očuvanju države. Potrebno je pažljivo procjenjivati šta je doprinos tom cilju, gdje je granica ono što činite kao politika neupitne demokratske kulture, čija je obaveza učestvovanju u radu Paralmenta, gdje je ona tačka da time doprinosite unapređenju funkcionalnosti institucija države, a gdje je opasnost da sebe počinjete da doživjavate kao dekor, gdje vas neko sa samo jednim poslanikom više ne uvažava, gdje oni ruše Ustav, ugrožava evropski put CG…“, kazao je Đukanović.

“Odluka nije donešena, bićete upoznati, ovo je praksa za koju smatram da je primjerena, to je praksa koje ćemo se držati do određenog trenutka“. 

“Pitanje Leposavića nije naše, ne očekujte od nas da rješavamo pitanja koja nisu naša“, dodao je on.

“Ako ne budemo u Parlamentu, neka se predstavnici saveza suoče sa svojom odgovornošću, neka vide kakav je njihov odnos prema negiranju genocida u Srebrenici, ne vidim da bi to sad trebalo da bude posebno veliki moralni imperativ da mi svoju politiku prilagođavamo toj obavezi“, kazao je Đukanović.

Tamara Cupać, FOS MEDIA

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još