Đukanović: Legat našeg društva mora biti građanska, demokratska i evropska Crna Gora

 Đukanović: Legat našeg društva mora biti građanska, demokratska i evropska Crna Gora

Deveti kongres Demokratske partije socijalista održava se danas u Podgorici. Kandidati za potpredsjednike su: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić, saopšteno je ranije iz te partije. Nakon svečanog dijela i uvodnog referata Mila Đukanovića, kongres je, kako prenosi FOS media, zatvoren za javnost.

Akcenti sa kongresa:

“Nakon izbora 30. avgusta DPS nije bila u prilici da formira Vladu. Predsjedništvo i glavni odbori ocijenili su da je to ispod očekivanja javnosti, pa je kongres bio logičan slijed“, kazao je Đukanović.

“Kao odgovoran politički subjekt pokazujemo da smo u svakoj ulozi ubjedljiv promoter evropskog sistema“, naveo je on. Ocijenio je i da je pobjednička koalicija sastavljena od dominantno onih koji pokušavaju da mijenjaju građanski i sekularni sistem, i “koji CG vide kao dio sprskog sveta“.

“Nije bilo poništavanja izbornih rezultata, da se ne bi minimalni poraz pretvorio u minimalnu pobjedu“, saopštio je Đukanović.

“Nije bilo protesta, ni opstrukcije… Nema ni bojkota institucija… Umjesto svega toga od DPS je stigla poruka: nastavljamo još srčanije da se borimo za evropsku vrijednost Crne Gore“, kazao je Đukanović.

“Poslije 30 godina savremene demokratije trebalo je da DPS ode u opoziciju da partija koja je ostala u manjini potvrdi da više voli svoju državu nego vlast u njoj“, naveo je Đukanović.

“Dičimo se krupnim, emancipatorskim koracima crnogorskog društva. Legat našeg društva mora biti građanska, demokratska i evropska CG a ne panslovenska, pravoslavna…“, naveo je Đukanović.

“Vanredni kongres je obaveza da objektivno i samokritični protumačimo novu političku realnost, i poruku koju su nam birači poslali“, saopštio je Đukanović.

“Nakon izbora DPS je u broju mandata ostvario trostruko više od prve sljedeće partije“, podsjetio je Đukanović.

“Na političkoj sceni vrijedimo onoliko koliko podrške dobijemo od građana. Na posljednjim izborima izgubili smo za jedan mandat. Moramo sebi odgovoriti zašto“, navodi Đukanović.

“Od nas se čekuju promjene u dijelu realizacije. Kada govorimo o implementaciji govorimo o ljudima, o nama“, kaže Đukanović.

On se osvrnuo i na slabost unutar partije, na kako je naveo – ne pretjerana lobiranja opštinskih rukovodstava, zamiranje živog kontakta sa biračima, neljubazan odnos službenika sa građanima, nedovoljno sluha za pritužbe na korupciju.

Takođe je kritikovao “zabrinjavajuće neznanje i neiskustvo na značajnim državnim funkcijama“.

Đukanović je istakao da su to greške svih u DPS-u, od odbora, predsjednika opština, zamjenika DPS pa i predsjednika stranke“.

Rekao je i da su predstavnici u lokalnoj i državnoj vlasti, preduzećima kojima rukovode „zaboravili da moraju ljubazno i predusretljivo komunicirati sa građanima“.

„Koliko smo puta razgovarali o prigovoru za korupciju u nekim djelovima vlasti. Pamtimo li sve što smo kazali o našoj infrastrukturi, koliko smo rad sa ljudima zamijenili radom sa papirima i računarima“, kazao je on.

Đukanović je naveo i da dio javnosti očekuje poruku „da su spremni da se odreknu svojih loših navika i prakse“. Naveo je i da DPS nije partija sa instant političkom pameću.

“Sve izazove pažljivo sagledavamo, pa tek onda preduzimamo moguća rješenja. Za takvu politiku su potrebni pametni i karakterni ljudi. Takve moramo pridobijati i sačuvati. Promjenama u vrhu će, kako očekuje, odgovoriti očekivanja birača i nastaviti borbu za vrijednosti kojima su posvetili život“, kazao je Đukanović.

Na politički teren u Crnoj Gori je, kako kaže, brutalno je uvedena SPC, „podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog dob“a. 

„SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je pokušavala da zadrži imovinu koja je naš identitet, naše ime i prezime“, kazao je Đukanović. 

„Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore“, rekao je Đukanović, dodavši da DPS ima hrabrosti i odlučnosti da odbani Crnu Goru od svih nasrtaja.

„Nek je vječna Crna Gora“, riječi su kojim je zaključio svoj govor, nakon koga je završen svečani dio kongresa. 

Kongresu DPS prisusustvuje 591 od 604 punomoćnika, saopštio je Željko Vidaković.  

Kongresom predsjedava dosadašnji zamjenik partije Duško Marković.

Marković je zahvalio svima koji su im poželjeli uspješan rad, među njima su Latinka Perović, Zoran Zaev Luis Ajala, Sergej Stanišev…

Istoričarka Latinka Perović, obratila se preko video poruke učesnicima kongresa i poželjela uspješan kongres. Ona je poručila da se DPS udaljio od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević. 

„Vjerujem da ćete s odgovornošću prokrčiti dalji put razvoja Crne Gore“, kazala je Perović.

Kongres je počeo minutom ćutanja sa članove DPS koji su preminuli između prošlog i ovog kongresa.

Predsjedništvo DPS-a ranije je jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još