Đonović za Portal Bar: Škole su bezbjedne, ne treba ih zatvarati

 Đonović za Portal Bar: Škole su bezbjedne, ne treba ih zatvarati

Foto: Privatna arhiva

Škole su, iako je pandemija koronavirusa i dalje u toku, bezbjedna mjesta za djecu i postoji niz važnih razloga zbog kog se ne bi smjele privremeno zatvoriti, kazala je za Portal Bar direktorica Gimnazije „Niko Rolović“ Marija Đonović.

Đonović je saglasna sa stavom direktora evropskog ogranka Svjetske zdravstene organizacije Hansom Klugeom, koji je prekjuče poručio da bi škole trebale da ostanu otvorene do kraja epidemije.

„Nakon više od mjesec dana rada u novonastalim uslovima i uz potpuno poštovanje svih propisanih mjera, dolazimo do zaključka da je škola bezbjedno mjesto za boravak djece i da se treba truditi da tako ostane, jer su i petnaestodnevni dolazak u školu, nastava u učionici,  konsultacije, predavanja i provjere znanja, na kraju i sama atmosfera škole, veoma bitni i važni za djecu. Potpuno zatvaranje škola i prelazak na samo onlajn nastavu bi trebalo razmotriti samo u krajnje ozbiljnoj situaciji“, smatra Đonović.

Ona ističe da su mjere koje se sprovode u barskoj gimnaziji za sada dovoljne.

„Nastava se, po uputstvu Ministarstva prosvjete, odvija u školi za prvi razred, učenici su podijeljeni u grupe od po15, časovi su skraćeni na 30 minuta, učenici su u svojoj učionici i ne miješaju se sa drugim grupama,  maske su obavezne sve vrijeme boravka u školi, sredstva za dezinfekciju su u svakoj učionici, hodnicima, toaletima, poštuje se fizička distanca. Sva pravila važe i za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda, samo što oni prate nastavu onlajn, preko Teams platforme, a svake druge sedmice imaju konsultacije u školi“, napominje Đonović i dodaje da je uložen veliki trud da se napravi dobar raspored svih časova, redovne nastave, onlajn nastave i konsultacija.

„To nije bio lak zadatak i sigurno nije  savršeno, ali smo zadovoljni kako sve funkcioniše. Iako je sve ovo daleko od normalnih uslova na koje smo navikli u školi, moram izraziti veliko zadovoljstvo kako su se i profesori i učenici uhvatili u koštac sa svim i daju sve od sebe da se i u ovim teškim okolnostima nastava odvija na najbolji mogući način“, ističe naša sagovornica.

Trenutno među nastavnim kadrom nema zaraženih koronavirusom, a među učenicima ima nekoliko slučajeva.

„Takođe, ima dvadesetak onih koji nisu pozitivni, ali su u samoizolaciji zato što je neko iz njihove okoline pozitivan. Dnevno vodimo evidenciju, a u obavezi smo da na kraju svake sedmice podatke evidentiramo u Meis-u“, zaključila je Đonović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja