Djevojčica preuzimala ulogu roditelja – sudbina četvoro djece ispit institucija sistema

 Djevojčica preuzimala ulogu roditelja – sudbina četvoro djece ispit  institucija sistema

Najstarija djevojcica često mlađoj braći i sestrama bila „i majka i otac“

Nakon što su četvoro maloljene djece smješteni  u prihvatilište  Doma za nezbrinutu  djecu u Bijeloj zbog nasilja u porodici, iz Centra za socijlani rad Bar navode da će napraviti individualni plan za svako dijete i raditi u najboljem interesu djece.  Portal Bar saznaje da su djeca godinama živjela u disfunkcionalnoj porodici, gdje se nasilje ponavljalo, a  najstarija 15-godišnja djevojčica veoma često je  preuzimala ulogu roditelja, čuvala mlađu braću i  trogodišnju sestru.

Za sada djeca su zbrinuta u prihvatilište. Od izveštaja stručnih timova zavisi da li će djeca  biti smještena u Dom  „Mladost“ u Bijeloj.

Prošle sedmice  nasilje u porodici između supružnika, oboje iz Srbije sa boravkom u Baru, je prijavio suprug  nakon što ga je žena u alkoholisanom stanju letvom udarila po glavi. Uhapšeni su oboje.  

Postupajući sudija za istagu Osnovnog suda u Baru odredio im je pritvor, u trajanju do 30 dana. Naizmenično su supružnici i ranije  bili u „ulozi“ nasilnika i žrtve, a djeca svjedoci nemilih scena, brutalnosti.

Da nije prvi put da se dešava nasilje u ovoj  porodici potvrđeno je iz policije i Centra za socijalni rad.

– Duže vremena djeca su bila prepuštena sami sebi, zanemarivana od strane roditelja koji su u konfliktnim odnosima duže vrijeme. Dugoročno, smatramo da bi rješenje bilo djecu smjestiti u hraniteljsku porodicu, što nije tako lako,  jer  nije poželjno ni razdvajati ih, naveli su u Centru za socijalni rad.

Sudbina četvoro  djece  biće i ispit našeg  društva, institucija sistema. Za sada i po ovom pitanju društvo je podijeljeno. Dok su jedni mišljenja da o nasilju u ovoj porodici ne treba biti obavještena javnost “zbog interesa djece”, drugi pak, ističu da se problem ne riješava ćutanjem ili zataškavanjem već iznalaženjem riješenja upravo u interesu svakog djeteta.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još