Direktorsku fotelju zamijenio slatkim biznisom

 Direktorsku fotelju zamijenio  slatkim biznisom

Milan Polović napustio direktorsku fotelju zbog slatkog biznisa, Foto: B. Dabić

Prva radionica za ručnu proizvodnju čokoladnih pralina  u Baru otvorena je na Mirovici. Ekonomista po struci Milan Polović,  ostavio je  direktorsku fotelju u hotelsko-turističkom preduzeću i posvetio se preduzetništvu, a za sada to je porodični biznis. Imao je, kaže Polović,  odličan posao, ali je ljubav prema slatkišima prevagnula.

Praline, nove recepture,  slađe su  od brojki.  

Za sada u asortimanu su tri prizvoda na bazi kvalitetne belgijske čokolade

U asortimanu za sada su tri proizvoda: praline sa lješnicima, kandirana: pomorandžina kora i suve šljive, prelivene kvalitetnom belgijskom čokoladom.  Na ukusno osmišljenim pakovanjima, oslikana su atraktivna turistička mjesta u Crnoj Gori-Sveti Stefan, Rijeka Crnojevića, Perast…   proizvodi  su  upakovani  kao  čokoladni suveniri  iz Crne Gore.

Poloviću je namjera da ovi proizvodi vremenom budu  brend ne samo Bara već i Crne Gore.

Veleprodaja, Polovićima   bi vjerovatno brže  omogućila  rast prihoda, ali opredjeli su se za   maloprodaju  koju planiraju    razvijati  kroz  orginalne proizvode   na tržištu.

Milan Polović:Satisfakcija je da naš proizvod iz domaće radionice  mnogima uljepša dan

-To je zanatska proizvodnja čokadnih proizvoda koju smo počeli u odvojenom  objektu blizu porodične kuće na Mirovici. Proizvodnja je ograničena, naravno  mogla bi  se  povećati  na serijskom, industrijskom  nivou, ali taj ručni proizvod daje bolji doživljaj, kaže Polović koji je  počeo  privatni biznis u martu prošle godine.

-Čokolada se topi u posebnim posudama, po posebnom temperaturnom režimu i tako istopljenom  čokoladom  prelivamo suve šljive, kandiranu pomorandžini koru, dok se   pečeni, karamelizovani  lješnici  oblikuju u modlama. Oni su ukrašeni „prašinom„ u boji zlata. Svi proizvodi se rade ručno i ukrašavaju kakao buterom u boji. Cilj mi je bio da napravim slatkiš bez loših šećera, da napravimo proizvod  koji ima vrijednost prevashodno ukusa i kvaliteta, da je zdravo za konzumaciju, te da sve upakovano ima i estetsku vrijednost. U procesu razvoja ideje koristim što je moguće domaće.  Sezona je pomorandži- u slatkišima kandirana pomorandžina kora u čokoladi, pomorandže su barske. Kvalitet mora da se zadovolji- čokolada je  po belgijskoj recepturi sa 60 % kakao djelova, objašnjava naš sagovornik.

Za sada na tržištu su tri proizvoda. U planu je i četvrti .

-U  proizvodu  ćemo spojiti belgijsku čokadu i kvalitetne lokume. Na pakovanju će biti Stara maslina na Mirovici, kaže Polović  koji se nada da će „slatki sudar istoka i zapada“  biti na tržištu ove godine.

Od samog početka Polović je proizvodnju prilagodio  HACCP  sistemu  bezbjednosti hrane što je  potvrda visokog standard.

Milan  je  uključen u svakom aspektu posla, od pripreme do finalnog proizvoda i pakovanja.

– Radio sam u stranim, velikim korporacijama. Ako hoćete da shvatite proces, morate sami da se „upletete“ u posao. Moja namjera je da razvijem ovaj posao, da funkcioniše i sa komercijalnog i finansijskog stanovišta. Nismo jurili za dobiti,  naravno finansijama se bavim pa sam uradio analizu  troškova da bi se osigurao, a namjera nam je da  tržištu ponudimo proizvod veće vrijednosti nego što je cijena. Našli smo harmoniju između kvaliteta i cijena, s tim što je prednost data orginalnosti i kvalitetu.  U tu  vrijednost na  početku ulažem više truda, ali razmišljam dugoročno – hoću kvalitetan proizvod koji će preživjeti vrijeme,  objašnjava diplomirani ekonomista – preduzetnik.

Na ukusno osmišljenim pakovanjima, oslikana su atraktivna turistička mjesta u Crnoj Gori

Visoke standarde zadovoljavaju i pakovanja koja su dizajnirali bračni par iz Podgorice   Mina i Alen  Babačić. 

Po pitanju plasmana za sada plan su mega marketi. Prodaja, konkretno u Budvi,  je bolja nego što je Polović planirao. Ciljni grupa kupaca  su turisti, suvenirnice u hotelima,  i naravno domaće stanovništvo.

-U sadašnjem kapacitetu, supruga Milena  i ja, možemo napraviti  60 –tak manjih, ili oko 20 velikih pakovanja dnevno. Najveći dio posla je ručni rad. Obim proizvodnje  se može povećavati, povećanjem broja zaposlenih, kaže Polović.

Na pitanje, da li se pokajao što je ostavio direktorsku funkciju i započeo izazovni   preduzetnički posao, da li je ljepše baviti se ciframa, ili slatkišima, Milan kaže da se nije pokajao, a uz ovaj posao  bavi se izradom biznis planova.

-Satisfakcija je da naš proizvod, proizvod iz domaće radionice  mnogima uljepša dan, u vidu poklona, ili želje da ljudi  sebe časte najstarijim slatkišima- kandiranim voćem. Satisfakcija je kad  dobijete zahvalnost za ukus i kvalitet iz   Francuske,  ili neke druge zemlje. Slađe se baviti opipljivim, zaključuje Milan Polović .

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja