Direktor Bionteka: Evropa će dostići kolektivni imunitet ovog ljeta

 Direktor Bionteka: Evropa će dostići kolektivni imunitet ovog ljeta

Evropa može da dostigne kolektivni imunitet protiv koronavirusa za tri do četiri mjeseca, rekao je u direktor njemačke farmaceutske kompanije Biontek.

Dok i dalje traje debata o pragu koji je potreban da se dostigne taj ključni nivo imunizacije, eksperti kažu da bi nivo iznad 70 odsto vakcinisanih znatno poremetio prenošenje koronavirusa među ljudima u jednoj populaciji.

“Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta”, rekao je novinarima izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Upozorio je da kolektivnim imunitetom neće prvobitno biti obuhvaćena djeca, s obzirom na to da je vakcina za sada odobrena samo za starije od 16 godina. Mali broj djece koja se zaraze kovidom 19 ima ozbiljne simptome ili dugoročne posljedice.

Biontekove vakcine čine veliki dio doza koje se daju u Sjevernoj Americi, gdej su poznatije kao Fajzerove vakcine, i u Evropi, gdje se ubrzava tempo vakcinacije poslije sporog početka.

Sahin je rekao da podaci o ljudima koji su primili vakcinu pokazuju da reakcija imunog sistema slabi tokom vremena i da će vjerovatno biti potrebna treća doza.

Prema istraživanjima, efikasnost vakcine Bionteka i Fajzera pada sa 95 na 91 odsto poslije šest mjeseci, dodao je Sahin.

“U skladu sa tim, biće potrebna treća doza da bi se ponovo došlo do zaštite od gotovo 100 odsto”, naglasio je direktor Bionteka.

Vakcina te kompanije trenutno se daje u dvije doze, u razmaku od tri nedjelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati 9 do 12 mjeseci poslije prve.

“Zatim očekujem da će vjerovatno biti potrebno primiti još jednu vakcinu svake godine ili možda svakih 18 mjeseci.”

U međuvremenu se strahuje da su postojeće vakcine možda manje djelotvorne protiv novih sojeva koronavirusa koji se pojavljuju u različitim djelovima svijeta.

Sahin naglašava da je Biontek testirao svoju vakcinu protiv više od 30 sojeva, uključujući trenutno dominantni oblik prvobitno registrovan u Velikoj Britaniji. Naveo je da je vakcina, u laboratoriji, podstakla dobar imuni odgovor protiv gotovo svih varijanti. U slučajevima gdje je imuni odgovor bio slabiji, djelotvornost vakcine je i dalje bila dovoljna”, dodao je Sahin, ali nije iznio precizne podatke.

Na pitanje o novom soju prvobitno otkrivrenom u Indiji, Sahin je rekao da se djelotvornost vakcine u tom slučaju i dalje istražuje.

“Međutim, indijski soj ima mutacije koje smo prethodno istražili i protiv kojih je naša vakcina djelotvorna, tako da sam i tu uvjeren.”

Izvor: Glas Amerike

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još