Demokrate Bar: Na konkursu za idejno rješenje Dnevnog centra pobijedila javna funkcionerka iz DPS-a, neophodna je momentalna revizija

 Demokrate Bar: Na konkursu za idejno rješenje Dnevnog centra pobijedila javna funkcionerka iz DPS-a, neophodna je momentalna revizija

Prvo mjesto na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru pripalo je radu prijavljenom pod šifrom SAD030, u konkurenciji od 14 radova. Iz OO Demokrate Bar ističu da je jedna od članica autorskog tima Andrea Pajković – odbornica u lokalnom parlamentu i predsjednica Odbora za planiranje, uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost u Opštini Bar.

„Zakon o sprječavanju korupcije sprječava javnog funkcionera da sklapa poslovnu saradnju odnosno pruža usluge organu vlasti u kojem javni funkcioner obavlja svoju funkciju. To nadalje znači, da bi bilo koji ugovor između odbornice Pajković lično odnosno njene firme i Opštine Bar bio apsolutno ništav i protivan Zakonu“, ističu iz OO Demokrate Bar.

Foto: Demokrate

„Poznato je da državna sredstva najviše vrijede kada se ponovo ulože u samu ekonomiju države, odnosno kada se ulaganjem u neki domaći proizvod, uslugu ili sredstvo ponovo vrate u budžet. U barskom DPS-u ovaj metod su do kraja usvojili i adekvatno primijenili, sa jednom ali najbitnijom razlikom – obrt državnog novca vrši se unutar same partije. Naime, prvo mjesto na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru pripalo je radu prijavljenom pod šifrom SAD030, u konkurenciji od 14 radova. Autorima pobjedničkog rada na čiji žiro-račun će leći čak 4 hiljade eura su arhitekte Andrea Pajković, Dino Ličina i Senad Aručević. Ovdje ne bi bilo ništa čudno, ali ni sporno, da jedno od troje arhitekata – pobjednika istovremeno nije i odbornik u barskoj Skupštini. I ne samo to, odbornica odnosno javna funkcionerka Demokratske partije socijalista Andrea Pajković je istovremeno i predsjednica Odbora za planiranje, uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost u Opštini Bar“, navodi se u saopštenju.

Iz OO Demokrate Bar dodaju da, „ukoliko se uzme u obzir da je predsjednik žirija odnosno predstavnik raspisivača (Opština Bar), Igor Milošević, glavni gradski arhitekta u istoj onoj Opštini u kojoj odbornica Pajković vrši dvije značajne funkcije, a i da se pritom radi o partijskim kolegama odnosno članovima Opštinskog odbora DPS-a Bar, onda konstatacija da je sve proteklo „besprekorno anonimno“ i bez „naginjanja“ na onu ili ovu stranu prilikom odabira najboljeg rješenja, počinje da se topi kao lanjski snijeg“.

„Ako se tome dodatno pridodaju i određene veze stručnih lica koji su obavljali administrativno-tehničke poslove u vezi sa konkursom sa jedne i sa druge strane odbornice Pajković, onda se sve više stvara slika kojom se može dovesti u pitanje, najblaže moguće rečeno, transparentnost čitavog konkursa, a što ne bi željeni ni mi, a sigurno ni građani odnosno kompletna zainteresovana javnost. Projekat dnevnog centra se previše dugo čekao da bi na ovaj način već na prvoj stepenici doživio sumnju u to da li je zaista pobijedilo najbolje projektno rješenje ili se radi o metodu obrta državnih sredstava sa početka našeg teksta, koji se vrši u kancelarijama opštinskog odbora, odnosno između DPS javnog funkcionera i DPS predsjednika komisije ? Bilo kako bilo, ovom konkursu neophodna je momentalna revizija nadležnih organa“, zaključuju iz barskog odbora Demokrata.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još