Dani Crvenog krsta: Ove godine evidentno veći broj porodica doveden u stanje potrebe

 Dani Crvenog krsta: Ove godine evidentno veći broj porodica doveden u stanje potrebe

Dani Crvenog krsta počinju danas i trajaće do 6. decembra. Tim povodom, o jubileju – 145 godina ove organizacije, programu ovogodišnjih „Dana Crvenog krsta“ u Baru i aktivnostima u godini koju je obilježila pandemija koronavirusa razgovarali smo sa sekretarkom OO Crveni krst Bar Zoricom Crnčević.

„Sto četrdeset pet godine postojanja Crvenog krsta Crne Gore – uvijek u službi humanosti. Godina u kojoj se obilježava ovaj, za nas, veliki jubilej je potvrda naše postojanosti, odgovornosti i velikog rada i doprinosa u ublažavanju ljudske patnje i čuvanja ljudskog dostojanstva, usljed pandemije Covid-19”, počinje razgovor za naš Portal Crnčević.

Sve snage i aktivnosti Crvenog krsta Bar usmjerene su na socio-humanitarni rad i kontinuiranu pomoć našim sugrađanima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Crnčević, foto: BarInfo

“Pomažemo kako onima koji su i prije ove epidemije živjeli teško, tako i onim porodicama i pojedincima koje su zbog epidemije dovedeni u stanje potrebe. Radimo na obezbjeđivanju što veće humanitarne pomoći, kako bi svoju misiju sproveli u skladu sa našim principima i poboljšali položaj ugroženog stanovništva, jer Crveni krst je organ koji pomaže državi u humanitarnoj oblasti. Danas, kao i u prethodnom periodu, moramo brinuti o najosjetljivijim kategorijama društva, a to su starija lica, pripadnici RE  populacije, nezaposlena i teško oboljela lica, lica sa niskim primanjima i o svim drugim licima za koja se procijeni da im je naša pomoć potrebna. Takođe, nastavljamo sa programima pomoći u kući za starije, brigom o starijima kroz usluge volontera, a tu su i psihosocijalna podrška putem telefona,, kao i druge aktivnosti koje nameće aktuelna situacija”, kaže Crnčević.

Ove godine, ističe naša sagovornica, u okviru “Dana Crvenog krsta” i povodom jubileja, planirano je da se podijele zahvalnice svim donatorima, institucijama, volonterima i aktivistima koji su pružili podršku Crvenom krstu u ovom periodu periodu, kako bi se što efikasnije sprovodila humanitarna misija ove organizacije. Takođe, tradicionalno će svim bebama koje budu rođene u periodu od 29. novembra do 6. decembra, biti uručeni poklon paketi.

Ove godine broj onih kojima je bila potrebna pomoć Crvenog krsta bio je evidentno veći.

“Naravno da je ova godina mnoge porodice dovela u tešku materijalnu situaciju i da je taj broj neuporedivo veći nego u prethodnoj godini. U periodu od 16.03. do danas na našoj evidenciji se nalaze 1853 porodice sa 7412 članova, što je oko 17% od ukupnog broja našeg stanovništva. Ukupno je podijeljeno 7589 paketa hrane i higijene, 45.000 kg brašna i drugih prehrambenih i higijenskih artikala. Zahvaljujući donatorima iz našega grada, Opštini Bar, Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta /polumjeseca, našim iseljenicima, međunarodnim partnerima, volonterima i pojedincima, do sada smo uspjeli da odgovorimo ovom humanitarnom izazovu”, navodi Crnčević.

Sa jednog od prethodnih „Dana Crvenog krsta“ u Baru, Foto: Sergej Zabijako

Ona podsjeća da Crveni krst realizuje niz aktivnosti u cilju poboljšanja položaja starijih lica.

“To su pomoć u kući za starije u gradu i na selu – usluge koje pružaju gerontodomaćice (Crveni krst Bar je jedina organizacija koja ove usluge pruža i na udaljenom seoskom području), briga o starijima, usluga koju pružaju volonteri u gradu i na selu, imamo Klub za starija lica i zdravo starenje koje doprinosi jačanju psihofizičkih sposobnosti i socijalizaciji samih korisnika, kao i aktivnosti Doktor na selu, koja je pokrenuta radi praćenja zdravstvenog stanja starijih lica koji su znatno udaljeni od zdravstvenih ustanova. Takođe, u sklopu prve pomoći za djecu i mlade, realizujemo saradnju sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kako bi djeca i mladi stekli osnovna znanja u pružanju prve pomoći. Na kraju, organizujemo obuke i seminare, kako bi se što veći broj volontera obučio i bio spreman da djeluje u epidemiji”, pojašnjava Crnčević.

Sekretarka OO Crveni krst Bar osvrnula se i na finansijsko stanje u kojoj se ova organizacija nalazi.

“Nažalost, Crveni krst se uvijek suočavao sa nedostatkom finansijskih sredstava za veoma ozbiljne poslove koji su mu povjereni po osnovu Zakona o Crvenom krstu. Crveni krst Bar je zahvalan Opštini Bar na finansijskoj podršci koju kroz budžet obezbjeđuje za realizaciju naših
programskih aktivnosti. Ta sredstva su za nas veoma značajna, ali s obzirom na obim posla, raznovrsnosti programa i usluga, broj korisnika i njihovih potreba i mi se suočavamo sa teškom finansijskom situacijom. Zahvalni smo i donatorima bez čije kontinuirane pomoći, koju očekujemo i ubuduće ne bismo mogli pružiti pomoć onima kojima je to potrebno. Zato
su za nas veoma značajni volonteri, koji svojim znanjem, iskustvom i slobodnim vremenom daju ogroman doprinos u realizaciji naših programskih aktivnosti”, kazala je.

Ona se na kraju još jednom zahvalila svima na dosadašnjoj pomoći i podršci, a volonterima i zaposlenima poželjela da i dalje nastave da unapređuju humanitarni rad, kako bismo svi zajedno bili u službi humanosti.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja